Lunchbox – na co zwrócić uwagę?

Lunchbox – na co zwrócić uwagę?

Pudełka na żywność stale zyskują na popularności, dzięki modzie na zdrowe i świadome odżywianie. To już nie tylko śniadaniówki do szkoły, ale cały szereg różnego rodzaju pojemników do przechowywania kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych czy owoców. Sprawdź, jak wybrać dobry lunchbox i na co zwrócić uwagę.

Kiedyś w sklepach mogliśmy znaleźć jedynie tradycyjne, szkolne śniadaniówki oraz najzwyklejsze plastikowe pojemniki. Możliwość używania ich w mikrofalówce czy zmywarce była prawdziwą rzadkością, gdyż mało kto posiadał w swoim domu takie urządzenia. Dziś szukamy przede wszystkim wygody i szybkich rozwiązań. Odpowiednio dobrany do naszych potrzeb lunchbox jest wielkim ułatwieniem – możemy wybierać spośród wielu kształtów i rodzajów.

Dzięki szerzącej się wśród społeczeństwa świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania, coraz więcej dorosłych zabiera domowe, pełnowartościowe posiłki do pracy. Również w przypadku dzieci, takie śniadaniówki mogą rozwiązać problem niesmacznych obiadów w szkolnej czy przedszkolnej stołówce. Świetnie sprawdzają się także na spacerach czy wyjazdach, gdy możemy bezpiecznie zapakować przygotowane przez nas przekąski.

Na co zwrócić uwagę wybierając lunchbox?

1. Materiał wykonania – do wyboru mamy szkło, metal, plastik czy silikon. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, by materiał nadawał się do kontaktu z żywnością i był dobrej jakości, bezpieczny dla zdrowia (BPA free). Istotna może okazać się także waga pojemnika, te silikonowe i plastikowe są o wiele lżejsze, ale często mniej trwałe.

2. Obecność przegródek i poziomów – planując zakup lunchboxa warto się zastanowić się, czego konkretnie potrzebujemy. Obecność przegródek sprawia, że produkty nie mieszają się ze sobą, a zapakowane potrawy wyglądają apetycznie. Wybierając taki pojemnik upewnij się, czy przegródki sięgają aż do pokrywki. Jeśli przygotowujemy na wyjścia z domu głównie dania jednogarnkowe typu gulasz, sałatka, risotto czy makaron, to nie będzie miało to większego zastosowania i wystarczy nam najzwyklejszy pojemnik jednokomorowy. Przy zabieraniu ze sobą kilku posiłków, możemy wybrać osobne pojemniki lub takie łączące się w jeden 2-3-poziomowy lunchbox.

3. Możliwość używania pudełka w mikrofali – jeśli ten aspekt jest dla nas ważny, to należy przy zakupie sprawdzić dokładnie czy dany pojemnik nadaje się do podgrzewania w nim posiłków w mikrofalówce. W przeciwnym razie składniki plastiku mogą przenikać do jedzenia lub samo pudełko zostanie uszkodzone. Niektóre pokrywki od takich lunchboxów są wyposażone w dodatkowe wywietrzniki. Nie każdy z nas ma też świadomość, że takie pojemniki umożliwiają również gotowanie w mikrofali jajek, ryżu, makaronu lub warzyw.

4. Możliwość mycia w zmywarce – specjalne oznaczenia powinny znajdować się na śniadaniówce, którą można myć w ten sposób. Gwarantuje to nam, że w przypadku mycia w wysokich temperaturach, pojemnik nie odkształci się, a także nie powinien pozostawać na nim zapach i posmak środków myjących, co jest częstym minusem pudełek plastikowych i silikonowych.

5. Właściwości termoizolacyjne – jeśli nie mamy możliwości odgrzania posiłku na wyjeździe czy w pracy, odpowiednim wyborem dla nas może być lunchbox pełniący funkcję termosu, który utrzyma temperaturę potraw nawet to kilku godzin. Cecha ta przydaje się także w przypadku dań wrażliwych na wysokie temperatury – taki pojemnik nie nagrzewa się ciepłem zewnętrznym, dzięki czemu świeżość zapakowanych w nim dań zostaje dłużej zachowana, bez konieczności przechowywania ich w lodówce.

6. Szczelność – pojemniki wyposażone w dodatkowe zabezpieczenia w formie uszczelek i klipsów, będą dobrze sprawdzać się w przypadku przechowywania sosów, jogurtów i zup. Tanie pojemniki często mają bardzo słabe zamknięcie, przez co możemy zastać w torbie niemiłą niespodziankę.

7. Kształt i wielkość – pojemniki występują w wielu rozmiarach. Mogą być niskie, wysokie, mniejsze czy większe. Wybierać możemy także z najróżniejszych kształtów – kwadratowe, okrągłe, owalne czy prostokątne. Najlepiej kierować się pojemnością, aby w naszym nowym lunchboxie zmieściło się tyle jedzenia, ile potrzebujemy oraz najczęstszymi posiłkami, które zabieramy ze sobą. Do kanapek najlepiej sprawdzą się te o klasycznym, kwadratowym lub prostokątnym kształcie. Natomiast dla dań płynnych i półpłynnych, produkowane są specjalne śniadaniówki w formie kubka, miski lub bidonu.

8. Akcesoria – pudełka mogą być wyposażone różne przydatne akcesoria, np. w sztućce, uchwyty do przenoszenia, zakręcane mini pojemniki na sosy, wkłady chłodzące czy przyczepiany bidon.

9. Dodatkowe funkcje – silikonowe pojemniki są elastyczne i mogą być składane, dzięki czemu po zjedzeniu posiłku zajmują w torbie o wiele mniej miejsca, elektryczne lunchboxy mają wbudowaną grzałkę, która umożliwia podgrzewanie posiłku poprzez podłączenie ich do prądu lub zapalniczki w samochodzie, pojemniki z sitkiem pełniącym funkcję ociekacza to odpowiednie pudełko do przechowywania świeżych warzyw i owoców.

Dobry lunchbox pozwala nie tylko bezpiecznie przechowywać nasze jedzenie, ale także oferuje szereg innych możliwości, jak podgrzewanie potraw w mikrofalówce czy utrzymywanie ich w pożądanej temperaturze (zimno lub ciepło). Dzięki takim pojemnikom zabieranie ze sobą zdrowych, domowych przekąsek lub całych posiłków do pracy lub szkoły nie jest żadnym problemem. Upewnijmy się jednak przed zakupem, że wybrany przez nas produkt posiada wszelkie niezbędne atesty oraz oznaczenie BPA free.