Wszystko, co musisz wiedzieć o winach? Wina białe cz. 1

Wszystko, co musisz wiedzieć o winach? Wina białe cz. 1

Jakakolwiek edukacja na temat win, powinna rozpoczynać się od tej informacji: świat win jest o wiele większy, niż kiedykolwiek mogło przyjść Ci do głowy. Mamy tysiące winiarskich regionów a co za tym idzie – tysiące rodzajów wina. A każdego dnia (tak, również w tej chwili!) powstaje kilkaset rodzajów wina.

Dzisiaj skupimy się na winie białym.

Na początek – lekkie wina białe!

Jak powstają? Białe (lub czerwone) winogrona są zbierane a następnie sortowane. Grona są pozbawiane szypułek. W kolejnym kroku – winogrona tłoczy się i oddziela ok pestek i skórek. Wtedy sok fermentuje (bez skórek). Powstałe wino przechowuje się w specjalnych zbiornikach, w niskiej temperaturze. W ten sposób wino się stabilizuje. Później wino jest klarowane, butelkowane i trafia do sprzedaży.

Z czym łączymy? Z rybami, ze skorupiakami, z zieleniną i z miękkimi serami.

Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?

  • Albarino – grejpfrut, cytryna, nektarynka, melon, mokry żwir

  • Gruner veltiner – zielona gruszka, żółte jabłko, fasolka szparagowa, biały pieprz, trybula

  • Muscadet – zielone jabłko, gruszka, cytryna, limonka, muszla

  • Pinot gris – żółte jabłko, nektarynka, brzoskwinia, melon, cytryna

  • Sauvignon blanc – grejpfrut, brzoskwinia, zielony melon, agrest, marakuja

  • Soave – cytryna, melon miodowy, zielone migdały, trybula, słony smak

  • Vermentino – grejpfrut, zielone jabłko, limonka, migdał, narcyz

Dobrze zbudowane wina białe

Jak powstają? Białe (lub czerwone) winogrona są zbierane a następnie sortowane. Grona są pozbawiane szypułek. W kolejnym kroku – winogrona tłoczy się i oddziela ok pestek i skórek. Wtedy sok fermentuje (bez skórek). Powstałe wino dojrzewa w specjalnych baryłkach. W czasie tego dojrzewania – bakterie kwasu mlekowego przetwarzają ostry kwas jabłkowy w łagodniejszy kwas mlekowy. Później wino jest klarowane, butelkowane i trafia do sprzedaży.

Z czym łączymy? Z białym mięsem, rybami, skorupiakami, miękkimi serami.

Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?

  • Chardonnay – żółte jabłko, ananas, karambola, masło, kreda

  • Marsanne – mandarynka, morela, akacja, wosk pszczeli, pigwa

  • Semillon – brzoskwinia, cytryna, wosk pszczeli, rumianek, słony smak

  • Viognier – brzoskwinia, mango, mandarynka, róża, kapryfolium

Aromatyczne wina białe

Jak powstają? Białe winogrona są zbierane a następnie sortowane. Grona są pozbawiane szypułek. W kolejnym kroku – winogrona tłoczy się i oddziela ok pestek i skórek. Wtedy sok fermentuje (bez skórek). Fermentację można zatrzymać, nim drożdże wykorzystają cały cukier. Wino jest przechowywane w zbiornikach w niskiej temperaturze – żeby osad osiadł na dnie i wino się ustabilizowało. Później wino jest klarowane, butelkowane i trafia do sprzedaży.

Z czym łączymy? Z białym mięsem, wędlinami, skorupiakami, twardymi i miękkimi serami, z deserami, z egzotycznymi przyprawami.

Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?

  • Chenin blanc – żółte jabłko, cytryna, gruszka, rumianek, miód

  • Gewurztraminer – grejpfrut, mandarynka, guawa, liczi, róża

  • Muscat blanc – gruszka, mandarynka, cytryna, kwiat pomarańczy, kapryfolium

  • Riesling – zielone jabłko, limonka, jaśmin, wosk pszczeli, nafta

  • Torrontes – brzoskwinia, cytryna, skórka cytryny, płatki róży, geranium

Jak podawać wina białe?

Warto podkreślić, że każdy rodzaj wina po otwarciu – może być przechowywany przez zupełnie inny czas. Z białych, najdłużej (bo około tydzień) możemy przechowywać białe lekkie i białe aromatyczne. Białe pełne to już około trzy dni, maksymalnie pięć.

A jak przechowywać otwarte wino? Tutaj ostrzegamy: wina naprawdę szybko się psują, jeśli narażamy je na wysoką temperaturę albo zbyt duży kontakt z tlenem (niezamknięta butelka). Najwłaściwszym rozwiązaniem, wydaje się być chłodziarka. I w tym przypadku – musimy pilnować, żeby temperatura była w graniach 10 do 13 stopni.

Wina białe aromatyczne oraz wina białe pełne – podajemy zimne. Wina białe lekkie – podajemy lodowate. Oczywiście w kieliszkach do wina białego.