Wszystko, co musisz wiedzieć o winach! Wina deserowe cz. 3

Wszystko, co musisz wiedzieć o winach! Wina deserowe cz. 3

Dzisiaj skupimy się na winie deserowym. Wina deserowe mogą reprezentować różny styl: od bardzo słodkiego po półwytrawny. Te najbardziej słodkie, mogą leżakować naprawdę wiele lat i w ten sposób rozwijać swoje delikatne orzechowe aromaty.

Niektóre słodkie wina deserowe – są dodatkowo stabilizowane brandy. Nazywamy ten proces wzmacnianiem. Wino wzmacniane ma wysoką zawartość alkoholu i może być przechowywane nawet miesiąc po otwarciu.

Jak powstają wina deserowe?

Wina z późnych zbiorów. Dopiero pod koniec sezonu zbiera się grona, gdy zawartość cukru w nich – jest najwyższa.

Wina wzmacniane. Dodaje się destylat do moszczu, co powoduje zatrzymanie procesu fermentacji, zanim cały cukier zostaje przefermentowany.

Wina z podsuszonych winogron. Winogrona zostawia się do podsuszenia, co skutkuje utratą około 70 % soków. We Włoszech nazywane są passito.

Wina botrytyzowane. Nazwa pochodzi od łacińskiej botrytis cinerea, czyli pleśni szlachetnej. Powoduje ona, że dojrzałe winogrona podsychają i kurczą się. Wspiera tym samym powstawanie aromatów imbirowych oraz miodowych.

Wina lodowe. Winogrona nie są zbierane w sezonie, na krzewie oczekują pierwszych mrozów. Zbiera się je w postaci zamarzniętej i wyciska sok, nim zdążą się rozmrozić. Finalnie powstają tak bardzo słodkie wina.

Z czym łączymy wina deserowe? Z wędlinami, twardymi i miękkimi serami, deserami i egzotycznymi przyprawami.

Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?

Madera – brzoskwinia, orzech laskowy, skórka pomarańczowa, palony karmel, olej z orzechów włoskich
Marsala – morela, wanilia, cukier brązowy, tytoń, tamaryndowiec
Porto – jeżyna, jabłko kandyzowane, cynamon, sos malinowy, anyż
Sauternes – morela, krem cytrynowy, miód, pigwa, imbir
Sherry – figa, dżakfrut, orzech brazylijski, migdał, słony smak
Vin santo – figa, migdał, rodzynki, toffi, perfumy

Jak podawać wina deserowe? Pamiętaj, że każdy rodzaj wina po otwarciu – może być przechowywany przez zupełnie inny czas. Wina wzmocnione? Nawet przez miesiąc!

Wina deserowe – podajemy w temperaturze pokojowej. W kieliszkach o pojemności 90 ml z wąską czaszą, czyli zdecydowanie mniejszych niż standardowe 150 ml.

Na koniec: kilka ciekawostek!

Madera produkowane jest w Portugalii i na Sycylii, Porto oczywiście również w Portugalii. Wytrawne wino Marsala idealnie sprawdzi się z wytrawnymi przystawkami, pasuje idealnie do indyka, grzybów, cielęciny. Z kolei słodkie wino Marsala pasuje do wieprzowiny i kurczaka. Przeciętny kieliszek 90 ml wina Sauternes – zawiera aż 13 g cukru. Nie jest jednak aż tak odczuwalny, ze względu na naturalną kwasowość. Mamy więc perfekcyjną równowagę.