5 przepisów z wykorzystaniem grzybów

5 przepisów z wykorzystaniem grzybów

Uncategorized

5 przepisów z wykorzystaniem grzybów

Sezon na grzyby powoli się kończy. Z lasów wracaliśmy z koszykami pełnymi tych przysmaków. Jesień to najlepszy czas na sezonową kuchnię oraz eksperymentowanie z dodatkami. Sprawdź nasze 5 przepisów z wykorzystaniem grzybów.

Cały rok możemy cieszyć się w naszej kuchni uprawianymi na masową skalę gatunkami jak pieczarki czy boczniaki, ale tylko przez kilka miesięcy na rynku dostępne są świeże grzyby leśne. Warto więc traktować jesień jako idealny moment na maksymalne ich wykorzystanie w różnych przepisach na śniadania, obiady i kolacje.

Popularną opinię, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, można włożyć między bajki. Są źródłem składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich głównie potas, fosfor i magnez, a także witaminy z grupy B. Nie są także zbyt kaloryczne, bo 100 gramów grzybów dostarcza nam jedynie 50-70 kcal.

Zupa grzybowa

Zna ją chyba każdy z nas. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia możemy wykorzystać konkretny rodzaj grzybów jak pieczarki czy borowiki lub dowolną ich mieszankę.

SKŁADNIKI:

  • 500 g świeżych grzybów
  • 100 g boczku wędzonego lub kości wędzonych
  • duża włoszczyzna
  • duża cebula
  • sól, pieprz, liść laurowy, jałowiec, kminek mielony, kolendra, papryka słodka mielona

PRZYGOTOWANIE:

Do wysokiego garnka wkładamy włoszczyznę i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i obsmażamy chwilę, po czym dodajemy do niego posiekaną cebulę. Gdy już się zeszkli, przyprawiamy odrobiną mielonej, czerwonej, słodkiej papryki oraz szczyptą mielonego kminku. Podsmażamy całość przez chwilę, a następnie przekładamy zawartość patelni do garnka. Na koniec dodajemy wybrane przez nas i pokrojone grzyby. Gotujemy zupę na wolnym ogniu, do zmięknięcia grzybów i warzyw. Podajemy z lanymi kluskami, ziemniakami lub pieczywem.

Tłuczone ziemniaczki z boczkiem i kurkami

To sycące danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a także stanowi idealny dodatek do pieczonej kaczki czy gęsi.

SKŁADNIKI:

  • 100 g świeżych kurek
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • dwie średnie cebule
  • mała śmietanka słodka 30%
  • dwie stołowe łyżki masła
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek, koperek świeży

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zanim całkiem się zarumieni, dorzucamy do niego kurki i smażymy razem chwilę. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną drobno cebulę. Całość zostawiamy na ogniu do momentu, aż się zeszkli. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy je, dodajemy do nich śmietankę oraz przyprawy i tłuczemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy do nich podsmażone wcześniej na patelni dodatki i dokładnie mieszamy. Potrawę przekładamy na talerz i posypujemy świeżym koperkiem.

Jajecznica z kurkami

Świetnym sposobem na wprowadzenie sezonowości w naszej domowej kuchni jest wykorzystywanie nowych dodatków w dobrze nam już znanych daniach. Każdy potrafi zrobić dobrą jajecznicę, a wystarczy dodać do niej wybrane grzyby (np. kurki), aby całkowicie odmienić jej charakter.

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 50-100 g świeżych kurek
  • 50 g boczku wędzonego lub szynki
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 pomidory suszone w zalewie
  • świeży szczypiorek
  • majeranek, pieprz, sól, curry

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy boczek lub szynkę i kurki. Gdy całość odrobinę się zarumieni, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Smażymy aż wszystko się zarumieni, a następnie wbijamy jajka. Przyprawiamy według własnego uznania. Czekamy aż białko odpowiednio się zetnie i po uzyskaniu satysfakcjonującej nas konsystencji przekładamy gotowe danie na talerz. Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

Ryż ze śmietanowym sosem grzybowym

Przygotowanie ryżu z sosem grzybowym na bazie słodkiej śmietanki przypomina trochę robienie risotto, jednak jest dużo prostsze w wykonaniu. Jeśli w przepisie wykorzystamy pieczarki, będzie to także tania, bezmięsna potrawa.

SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 mała śmietanka słodka 30%
  • świeża natka pietruszki
  • kilka łyżek stołowych oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku, liść laurowy, ziele angielskie

Cebulę oraz pieczarki lub inne grzyby kroimy. Podsmażamy na patelni do miękkości. Przyprawiamy i podlewamy odrobiną bulionu warzywnego lub grzybowego. Gdy trochę odparuje, dolewamy słodką śmietankę i mieszamy co jakiś czas, aż całość nabierze gładkiej i kremowej konsystencji. Ryż gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody i przekładamy bez płukania na patelnię. Mieszamy dokładnie i przed podaniem pozostawiamy chwilę pod przykryciem, aby składniki połączyły się ze sobą. Posypujemy świeżą natką pietruszki.

Szybkie zapiekanki z grzybami

Ekspresowe pomysły na ciepły posiłek przypadną do gustu tym, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni. To doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek. Pyszną przekąskę zrobimy dosłownie w kilka minut.

SKŁADNIKI:

  • 100 g świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 2 bułki lub 4 skibki chleba
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy na maśle grzyby i cebulę. Przyprawiamy według uznania, posypujemy świeżą natką pietruszki. Farsz układamy na pokrojonym pieczywie i posypujemy żółtym serem. Piekarnik nagrzewamy i wstawiamy do niego nasze grzanki. Wyjmujemy, gdy dobrze się zarumienią i będą chrupiące.

Grzyby stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw. Nadają im ciekawy smak oraz aromat. Warto stosować je w kuchni, gdyż wbrew obiegowej opinii, możemy znaleźć w nich sporo witamin i minerałów. Pamiętajmy o tym, że to produkt sezonowy, dlatego warto wykorzystać jesień do tego, aby często pojawiały się na naszych stołach pod najróżniejszą postacią. W odróżnieniu od uprawianych na szeroką skalę pieczarek, świeże gatunki leśnych grzybów możemy przecież kupić tylko przez kilka miesięcy w roku.

Men Magazine

Men Magazine