Trzy pomysły na smaczny obiad

Uncategorized

Trzy pomysły na smaczny obiad

Nic nie rozgrzewa nas bardziej w zimowe wieczory niż ciepły i pożywny posiłek. Kuchnia świata oferuje wiele ciekawych przepisów do wypróbowania. Sprawdź trzy pomysły na smaczny obiad, którymi zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.

Przygotowywanie posiłków w domu nie musi być pracochłonne, a serwowane przez nas dania nudne czy bez wyrazu. Przepisy z całego świata tylko czekają, aż je wypróbujemy. Wiele z nich wcale nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, ani wyszukanych czy drogich składników. Otwierają nam jednak drzwi do nowych doznań smakowych, a także zachęcają do poznawania innych przypraw i produktów.

Przedstawiamy dziś trzy sprawdzone przepisy na bardzo popularne potrawy, czyli włoską zupę minestrone, meksykańskie chilli con carne oraz francuskie ratatouille. To pożywne i smaczne dania, pełne wartości odżywczych, które dostarczą nam potrzebnej energii oraz rozgrzeją w zimowe wieczory.

 class=

ZUPA MINESTRONE

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 2 ziemniaki
  • 1 puszka drobnej, białej fasoli
  • 2 puszki pomidorów
  • garść fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • liść laurowy
  • 1 litr bulionu
  • świeża bazylia
  • garść świeżego szpinaku, kapusty i jarmużu
  • makaron (np. kolanka, muszelki)
  • ser parmezan

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni podsmażyć do miękkości cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy, cukinię i por.
  3. Dodać ziemniaki, białą fasolę, fasolkę szparagową oraz pomidory w puszce.
  4. Zalać wszystko bulionem warzywnym i dalej dusić pod przykryciem.
  5. Przyprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano.
  6. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
  7. Dorzucić do zupy poszatkowaną kapustę, jarmuż i szpinak oraz dowolny makaron (np. kolanka, muszelki).
  8. Gdy makaron zmięknie, dodać garść świeżej bazylii i gotować kilka minut pod przykryciem.
  9. Zupę przed podaniem posypać tartym parmezanem. Minestrone świetnie smakuje w towarzystwie pełnoziarnistego chleba lub bagietki.
 class=

CHILLI CON CARNE

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 butelka passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • przyprawy: chili, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kmin rzymski, pieprz cayenne

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyć i pokroić w równą kostkę wszystkie warzywa.
  2. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać przyprawy – chili, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kmin rzymski, pieprz cayenne.
  3. Po około 3 minutach dodać mięso, dokładnie wymieszać z przyprawami i wysmażyć.
  4. Dorzucić czerwoną paprykę, a gdy zmięknie zalać wszystko passatą pomidorową lub pomidorami w puszce.
  5. Dodać czerwoną fasolę i kukurydzę, przyprawić solą i pieprzem.
  6. Gotować na małym ogniu tak długo, aż potrawa zgęstnieje.
  7. Chilli con carne podawać z ugotowanym ryżem lub nachosami.
 class=

RATATOUILLE

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 żółte cukinie
  • 2 zielone cukinie
  • 5-6 pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej oliwa do smażenia
  • świeża bazylia
  • świeża pietruszka
  • tymianek
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa porządnie umyć i pokroić w cienkie, okrągłe plasterki razem ze skórką.
  2. W garnku podsmażyć do miękkości cebulę, czosnek oraz drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
  3. Zalać passatą pomidorową lub pomidorami w puszce.
  4. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i świeżą bazylią.
  5. Gotować aż sos zgęstnieje, można go zmiksować na gładką masę.
  6. Foremkę do tarty lub owalne naczynie żaroodporne wypełnić sosem pomidorowo-paprykowym.
  7. Ułożyć na nim plasterki cukinii zielonej i żółtej, bakłażanów oraz pomidorów w charakterystyczny dla ratatouille sposób – pionowo, kolory naprzemiennie.
  8. Zblendować oliwę, czosnek, świeżą bazylię, pietruszkę, tymianek, sól i pieprz, a następnie tak powstałą marynatą polać potrawę przed włożeniem jej do piekarnika.
  9. Piec pod folią aluminiową przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Następnie zdjąć folię i piec potrawę bez przykrycia przez dodatkowe 20 minut.
  11. Ratatouille podawać z pieczywem (np. bagietka) lub na ułożone na toście.

Smaczny obiad potrafi dodać nam energii po całym dniu pracy i przyjemnie rozgrzać, gdy za oknem śnieg i mróz. Domowe posiłki nie muszą być nudne i ciągle takie same. Wystarczy odważyć się i wypróbować jeden z wielu przepisów na dania z całego świata, aby wprowadzić do swojego jadłospisu więcej różnorodności. Każdy znajdzie coś na miarę swoich możliwości, dlatego nawet dwie lewe ręce do gotowania nie przeszkodzą nam w odkrywaniu pasji do dobrego jedzenia.

Men Magazine

Men Magazine