Nic nie rozgrzewa nas bardziej w zimowe wieczory niż ciepły i pożywny posiłek. Kuchnia świata oferuje wiele ciekawych przepisów do wypróbowania. Sprawdź trzy pomysły na smaczny obiad, którymi zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.
Przygotowywanie posiłków w domu nie musi być pracochłonne, a serwowane przez nas dania nudne czy bez wyrazu. Przepisy z całego świata tylko czekają, aż je wypróbujemy. Wiele z nich wcale nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, ani wyszukanych czy drogich składników. Otwierają nam jednak drzwi do nowych doznań smakowych, a także zachęcają do poznawania innych przypraw i produktów.
Przedstawiamy dziś trzy sprawdzone przepisy na bardzo popularne potrawy, czyli włoską zupę minestrone, meksykańskie chilli con carne oraz francuskie ratatouille. To pożywne i smaczne dania, pełne wartości odżywczych, które dostarczą nam potrzebnej energii oraz rozgrzeją w zimowe wieczory.

ZUPA MINESTRONE
Składniki:
- 3 marchewki
- 3 łodyżki selera naciowego
- 1 cukinia
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 puszka drobnej, białej fasoli
- 2 puszki pomidorów
- garść fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- liść laurowy
- 1 litr bulionu
- świeża bazylia
- garść świeżego szpinaku, kapusty i jarmużu
- makaron (np. kolanka, muszelki)
- ser parmezan
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni podsmażyć do miękkości cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy, cukinię i por.
- Dodać ziemniaki, białą fasolę, fasolkę szparagową oraz pomidory w puszce.
- Zalać wszystko bulionem warzywnym i dalej dusić pod przykryciem.
- Przyprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano.
- Gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
- Dorzucić do zupy poszatkowaną kapustę, jarmuż i szpinak oraz dowolny makaron (np. kolanka, muszelki).
- Gdy makaron zmięknie, dodać garść świeżej bazylii i gotować kilka minut pod przykryciem.
- Zupę przed podaniem posypać tartym parmezanem. Minestrone świetnie smakuje w towarzystwie pełnoziarnistego chleba lub bagietki.

CHILLI CON CARNE
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 butelka passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
- przyprawy: chili, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kmin rzymski, pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Dokładnie umyć i pokroić w równą kostkę wszystkie warzywa.
- Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać przyprawy – chili, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kmin rzymski, pieprz cayenne.
- Po około 3 minutach dodać mięso, dokładnie wymieszać z przyprawami i wysmażyć.
- Dorzucić czerwoną paprykę, a gdy zmięknie zalać wszystko passatą pomidorową lub pomidorami w puszce.
- Dodać czerwoną fasolę i kukurydzę, przyprawić solą i pieprzem.
- Gotować na małym ogniu tak długo, aż potrawa zgęstnieje.
- Chilli con carne podawać z ugotowanym ryżem lub nachosami.

RATATOUILLE
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 żółte cukinie
- 2 zielone cukinie
- 5-6 pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 500 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- olej oliwa do smażenia
- świeża bazylia
- świeża pietruszka
- tymianek
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa porządnie umyć i pokroić w cienkie, okrągłe plasterki razem ze skórką.
- W garnku podsmażyć do miękkości cebulę, czosnek oraz drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
- Zalać passatą pomidorową lub pomidorami w puszce.
- Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i świeżą bazylią.
- Gotować aż sos zgęstnieje, można go zmiksować na gładką masę.
- Foremkę do tarty lub owalne naczynie żaroodporne wypełnić sosem pomidorowo-paprykowym.
- Ułożyć na nim plasterki cukinii zielonej i żółtej, bakłażanów oraz pomidorów w charakterystyczny dla ratatouille sposób – pionowo, kolory naprzemiennie.
- Zblendować oliwę, czosnek, świeżą bazylię, pietruszkę, tymianek, sól i pieprz, a następnie tak powstałą marynatą polać potrawę przed włożeniem jej do piekarnika.
- Piec pod folią aluminiową przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Następnie zdjąć folię i piec potrawę bez przykrycia przez dodatkowe 20 minut.
- Ratatouille podawać z pieczywem (np. bagietka) lub na ułożone na toście.
Smaczny obiad potrafi dodać nam energii po całym dniu pracy i przyjemnie rozgrzać, gdy za oknem śnieg i mróz. Domowe posiłki nie muszą być nudne i ciągle takie same. Wystarczy odważyć się i wypróbować jeden z wielu przepisów na dania z całego świata, aby wprowadzić do swojego jadłospisu więcej różnorodności. Każdy znajdzie coś na miarę swoich możliwości, dlatego nawet dwie lewe ręce do gotowania nie przeszkodzą nam w odkrywaniu pasji do dobrego jedzenia.