Ziarnista, rozpuszczalna, mielona. Jaką kawę kupować w sklepie?

Ziarnista, rozpuszczalna, mielona. Jaką kawę kupować w sklepie?

Kawa to jedna z najpopularniejszych używek, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie dnia. Pobudza nas do działania dzięki zawartości kofeiny oraz urzeka wyjątkowym smakiem i aromatem. Sprawdź, jaką kawę kupować w sklepie – ziarnistą, rozpuszczalną czy mieloną?

Kawa to napój przyrządzany z ziaren kawowca, które są wcześniej palone i mielone lub poddawane procesowi instantyzacji (kawa rozpuszczalna). Legenda głosi, że tą najpopularniejszą używkę na świecie odkrył pewien Etiopczyk, zaciekawiony zwiększonym pobudzeniem swoich kóz, które upodobały sobie nieznane wcześniej nikomu czerwone owoce. Wydarzenia te miały miejsce najpewniej już około 1000 p.n.e.

Do Europy trafiła jednak dopiero około XVI wieku, gdzie z Egiptu dotarła do Wielkiej Brytanii, a stamtąd pod Wiedeń. Właśnie tam poznał ją Jan III Sobieski podczas Odsieczy Wiedeńskiej, gdy pokonał tureckiego wodza Kara Mustafę. Wrócił do Polski z cennymi ziarnami, które z czasem stawały się coraz bardziej popularne.

Uprawa kawy i eksport

Główne odmiany kawy, które uprawiane są na świecie to arabica i robusta. Ta pierwsza stanowi aż ⅔ światowej produkcji i możemy wymienić przynajmniej 160 jej rodzajów. Największymi jej eksporterami są Brazylia i Kolumbia. Uprawą robusty zajmują się natomiast głównie kraje azjatyckie, jak Wietnam, Indie czy Indonezja.

Jaką kawę kupować w sklepie?

Odpowiedź na to pytanie nie będzie uniwersalna dla każdego, ponieważ dobór odmiany oraz stopnia zmielenia kawy zależeć będzie głównie od sposobu, w jaki chcemy nasz napój przygotować. Do każdej z metod parzenia zalecane są bowiem inne jej rodzaje. Nie bez znaczenia jest także nasz gust – jedni wolą smak arabici, drudzy robusty, a znajdą się też wśród nas miłośnicy mieszanek obu tych odmian.

Najlepsi bariści polecają wyłącznie kawę w ziarnach, którą mielić powinniśmy zaraz przed jej zaparzeniem. Jeśli decydujemy się na zakup kawy wcześniej zmielonej, to pamiętajmy o tym, że wietrzeje szybciej niż ziarnista, dlatego kupujmy ją w małych opakowaniach, które szybko zużyjemy. Kawa rozpuszczalna, na którą zwrócimy uwagę, powinna mieć przede wszystkim dobry skład – bez zbędnych dodatków i ulepszaczy, 100% kawy z dobrego źródła.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Ziarna kawowca po prażeniu są mielone i poddawane różnym procesom, dzięki którym zamieniają się w gotowy do zalania wrzątkiem proszek instant, np. ekstrakcja ciśnieniowa, odparowywanie, liofilizacja, suszenie. W takiej kawie znajduje się średnio dwa razy mniej kofeiny niż w kawie ziarnistej lub mielonej.

Metody parzenia kawy a stopień zmielenia ziaren

Dopasowanie stopnia zmielenia ziaren kawy do sposobu jej parzenia jest jednym z najważniejszych kroków, które musimy podjąć, aby cieszyć się maksymalnymi walorami smakowymi tego napoju. Kawa drobno zmielona przypomina w konsystencji piasek, grubo zmielona – sól morską kuchenną, a średnio zmielona plasuje się gdzieś pomiędzy nimi. Powinna być podobna do soli kuchennej lub grubego piasku. Bardzo drobno zmielona kawa wygląda natomiast jak pył lub kakao i świetnie nadaje się np. do kawy po turecku.

  • kawiarka – średnio zmielona
  • french press – grubo zmielona
  • aeropress – średnio zmielona
  • ekspres kolbowy – drobno zmielona
  • drip/ekspres przelewowy – grubo zmielona
  • cold brew – grubo zmielona
  • syfon – średnio zmielona
  • kawa po turecku – bardzo drobno zmielona
  • chemex – grubo zmielona

Jak przechowywać kawę w ziarnach i mieloną?

Aby nasza kawa w ziarnach i kawa mielona zachowały jak najdłużej swój smak i aromat należy:

  • kupować kawę w małych opakowaniach, które zużyjemy zanim zdążą zwietrzeć
  • przechowywać z dala od światła, ciepła i wilgoci oraz szczelnie zamkniętą bez dostępu powietrza, najlepiej w specjalnym pojemniku próżniowym
  • nie trzymać ziaren w lodówce lub zamrażarce
  • nie przechowywać kawy w przezroczystych pojemnikach lub metalowych puszkach
  • mielić ziarna bezpośrednio przed użyciem, a nie na zapas

Najpopularniejsze sposoby podawania kawy:

  • espresso – mała, gęsta i aromatyczna kawa z ekspresu ciśnieniowego
  • espresso doppio – podwójne espresso
  • macchiato – espresso z niewielką ilością spienionego mleka
  • lungo – napój kawowy w stylu włoskim o trzy razy większej objętości niż klasyczne espresso
  • americano – espresso w stylu amerykańskim z podwójną lub większą ilością wody
  • cappuccino – napój na bazie espresso, spienionego mleka i kakao na górze dla ozdoby
  • caffe latte – składa się z równych porcji ciepłego, spienionego mleka i kawy espresso
  • mocca – wersja kawy latte z czekoladą
  • latte macchiato – trzywarstwowy napój na bazie espresso i gorącego mleka
  • flat white – jedna lub dwie porcje espresso zalane spienionym mlekiem
  • freddo – kawa na zimno lub mrożona

Wybór najlepszej dla nas kawy powinien być przede wszystkim uzależniony od sposobu w jaki przygotowujemy ją w domu najczęściej. Każdy ze sprzętów do parzenia zaleca inną grubość zmielenia ziaren, dlatego nie do każdej metody alternatywnej sprawdzi się kawa mielona ze sklepu. Decydując się na zakup rozpuszczalnej, zwracajmy uwagę na jej skład i pochodzenie. Kupujmy najlepsze produkty, które zapewnią nam maksimum smaku i aromatu. Pamiętajmy także o odpowiednim przechowywaniu kawy, aby nie traciła swoich walorów i zachowywała świeżość na dłużej.