Należałoby na początek zadać pytanie: po co nam właściwie wiedza o winach? Być może w tej chwili nie planujesz inwestować w drogie wina, tworzyć domową winiarnię czy zostać specjalistą w tym temacie. Zdradzamy małą tajemnicę: podstawowa wiedza o winach – jest zawsze na czasie! Możesz zaimponować swojej kobiecie, dokonać świadomego wyboru w restauracji czy zaskoczyć bliskich trafionym prezentem, właśnie w postaci wina. A co musisz wiedzieć o czerwonym winie?
Nie przedłużamy wstępów, pora na odrobinę edukacji! Dzisiaj, o tym co musisz wiedzieć o czerwonym winie. Zacznijmy od podstaw: jakie mamy style czerwonego wina? Wina czerwone dzielimy na lekko, średnio i dobrze zbudowane.
Na początek – lekkie wina czerwone!
Jak powstają? Zbiera się czerwone winogrona i sortuje ze zwróceniem uwagi na jakość i dojrzałość. Tutaj bywa różnie: winogrona zostają oddzielone od szypułek lub… wrzucane do fermentacji całymi kiściami. W specjalnych kadziach do fermentacji – sok i skórki fermentują. Następnie wino jest delikatnie tłoczone i oddzielane od wytłoków. Później przez pewien czas dojrzewa sobie w kadziach. W trakcie tego dojrzewania – bakterie kwasu mlekowego przetwarzają ostry kwas jabłkowy w kwas mlekowy łagodnej kwasowości. Na końcu wina są klarowane, butelkowane i… już, gotowe! Idą w świat, trafiając do sprzedaży.
Z czym łączymy? Z białym mięsem, czerwonym mięsem, wędlinami, twardymi i miękkimi serami, z egzotycznymi przyprawami.
Jakie mamy rodzaje? Gamay oraz Pinot noir. Lekkie wina czerwone mają klarowny kolor i zazwyczaj umiarkowanie wysoką kwasowość. Słyną z bogatych aromatów, które podkreślają kieliszki z dużymi sferycznymi czaszami.
-
W Gamay aromaty dominujące to: malina, borówka, fiołek, ziemia doniczkowa, banan.
-
W Pinot noir aromaty dominujące to: malina, wiśnia, żurawina, goździk, grzyby leśne.
Średnio zbudowane wina czerwone
Jak powstają? Zbiera się czerwone winogrona i sortuje ze zwróceniem uwagi na jakość i dojrzałość. Winogrona zostają oddzielone od szypułek, następnie sok ze skórkami – fermentuje w specjalnych kadziach. Następnie wino jest delikatnie tłoczone i oddzielane od wytłoków. Później przez pewien czas dojrzewa sobie w kadziach. W trakcie tego dojrzewania – bakterie kwasu mlekowego przetwarzają ostry kwas jabłkowy w kwas mlekowy łagodnej kwasowości. Na końcu wina są klarowane, butelkowane i… już, gotowe! Idą w świat, trafiając do sprzedaży.
Z czym łączymy? Z białym mięsem, czerwonym mięsem, wędlinami, twardymi i miękkimi serami, z egzotycznymi przyprawami.
Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?
-
Barbera – jeżyna, wiśnia, lukrecja, suszone zioła, smoła
-
Cabernet franc – czerwona śliwka, truskawka, pieczona papryka, papryczka chili, tłuczony żwir
-
Carignan – malina, lukrecja, suszona żurawina, przyprawy do pieczenia, wędlina
-
Carmenere – malina, czarna śliwka, jeżyna, wanilia, zielona papryka
-
Grenache – grillowana śliwka, suszona truskawka, grejpfrut rubinowy, skóra, lukrecja
-
Mencia – granat, wiśnia, jeżyna, lukrecja, tłuczony żwir
-
Merlot – śliwka węgierka, malina, czeremcha amerykańska, czekolada, cedr
-
Montepulciano – czerwona śliwka, wiśnia, oregano, malinojeżyna, smoła
-
Negroamaro – ciemna śliwka, jeżyna, suszona śliwka, suszone zioła, czermcha amerykańska
-
Kupaż rodański – jeżyna, malina, suszone zielona zioła, przyprawy do pieczenia, lawenda
-
Sangiovese – czerwony pomidor, malina, potpourri, czerwona porzeczka, gliniana doniczka
-
Valpolicella – wiśnia, cynamon, zielony pieprz, chleb świętojański, zielone migdały
-
Zinfandel – truskawka, jeżyna, konfitury brzoskwiniowe, przyprawa 5 smaków, słodki tytoń
Dobrze zbudowane wina czerwone
Jak powstają? Zbiera się czerwone winogrona i sortuje ze zwróceniem uwagi na jakość i dojrzałość. Winogrona zostają oddzielone od szypułek, następnie sok ze skórkami – fermentuje w specjalnych kadziach. Następnie wino jest delikatnie tłoczone i oddzielane od wytłoków. Później przez określony czas dojrzewa sobie w baryłkach. W trakcie tego dojrzewania – bakterie kwasu mlekowego przetwarzają ostry kwas jabłkowy w kwas mlekowy łagodnej kwasowości. Na końcu wina są klarowane, butelkowane i… leżakowane. Dopiero po leżakowaniu – idą w świat, trafiając do sprzedaży.
Z czym łączymy? Z czerwonym mięsem, wędlinami i twardymi serami.
Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?
-
Aglianico – czeremcha amerykańska, biały pieprz, dziczyzna, dym, śliwka korzenna
-
Bordeaux – czarna porzeczka, śliwka, fiołek, grafit, cedr
-
Cabernet sauvignon – czarna porzeczka, czeremcha amerykańska, czerwona papryka, przyprawy do pieczenia, cedr
-
Malbec – jagoda, śliwka czerwona, wanilia, słodki tytoń, kakao
-
Mourvedre – kakao, czarny pieprz, jeżyna, słodki tytoń, pieczone mięso
-
Nebbiolo – wiśnia, róża, skóra, gliniana doniczka, anyż
-
Nero d’avola – śliwka czarna, lukrecja, tytoń, papryczka chili, czeremcha amerykańska
-
Petit verdot – czeremcha amerykańska, śliwka, fiołek, lilia, szałwia
-
Petite sirah – śliwka węgierka, jagoda, gorzka czekolada, czarna herbata, czarny pieprz
-
Pinotage – jeżyna, figa, meentol, pieczone mięso, czeremcha amerykańska,
-
Syrah – śliwka, jagoda, czekolada mleczna, tytoń, zielony pieprz
-
Tempranillo – suszona figa, cedr, czereśnia, tytoń, koperek
-
Touriga nacional – jagoda, śliwka, fiołek, mięta, mokry łupek
Co musisz wiedzieć o czerwonym winie – jak je podawać?
Sposób podawania wina jest bardzo ważny! Równie ważne jest jego późniejsze właściwe przechowywanie. W przypadku win czerwonych – wszystko zależy od ich rodzaju. Dlatego też właśnie lekkie i średnie wina czerwone, podajemy w temperaturze piwnicy (około 13-16 stopni). Wina pełne czerwone – podajemy już w temperaturze pokojowej (16 – 20 stopni). I tutaj przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na fakt, że bardzo często w domu mamy zdecydowanie cieplej.
Dlaczego temperatura podawania wina ma takie znaczenie? Za ciepłe wino ma intensywny aromat, uderzający wręcz. Kojarzy nam się z jakimś ohydnym syropem, co nie zachęca do spróbowania nawet. Kiedy najczęściej zdarzają się za ciepłe wina? Właśnie w sytuacjach, gdy trzymamy wino w temperaturze pokojowej – która w rzeczywistości jest jednak wyższa niż wskazana. Dlatego najlepiej jest wówczas na około kwadrans przed podaniem – schładzać butelkę wina. I problem mamy z głowy!
To wszystko, co musisz wiedzieć o czerwonym winie!