Czym kierować się przy wyborze whisky?

Czym kierować się przy wyborze whisky?

Czym kierować się przy wyborze whisky? Mawia się, że do whisky trzeba dorosnąć. Dopiero w miarę upływu lat doceniamy jej barwę, aromat i smak oraz sięgamy po nią chętniej niż po inne alkohole. Sprawdź, jak wybrać dobre whiskey, które zapewni Ci najwyższy poziom doznań smakowych i zapachowych.

Historia whisky sięga już VII w., gdy to iryjscy mnisi pędzili ją dla celów leczniczych i nazywali “wodą życia”. Ten znany obecnie na całym świecie napój alkoholowy powstaje z destylacji zacieru zbożowego, a tym, co wpływa na różnorodność jego smaków i aromatów jest dojrzewanie w drewnianych beczkach.

Niegdyś whisky stosowana była nie tylko do picia, ale nawet do odkażania ran lub znieczulania pacjentów przed zabiegami medycznymi. Dziś pijemy ją z powodu mniejszych i większych okazji, kolekcjonujemy w naszych barkach, traktujemy jako inwestycję, a także jest częstym pomysłem na elegancki prezent dla mężczyzny.

Whisky, whiskey i bourbon

Dla wielu z nas pierwszym skojarzeniem ze słowem “whisky” jest Szkocja. I słusznie, bo słynie ona z produkcji tego trunku. Jednak nie ona jedyna, bo ogromną popularnością i uznaniem cieszą się także produkty irlandzkie i amerykańskie. Według niektórych źródeł to właśnie w Irlandii miała powstać po raz pierwszy i być darem od samego św. Patryka.

Ten sam alkohol nazwiemy w Szkocji “whisky”, a w Irlandii i Stanach Zjednoczonych “whiskey”. Bourbon jest natomiast takim rodzajem tego trunku, który został wyprodukowany z kukurydzy w minimum 51% i leżakował w świeżych, opalanych, dębowych beczkach przez okres nie krótszy niż dwa lata. Każdą taką beczkę używa się tylko raz, dlatego często trafiają później do Europy, gdzie wykorzystywane są dalej w procesie produkcji whisky.

Typowa szkocka whisky wytwarzana jest zazwyczaj z wędzonego jęczmienia i podlega dwukrotnej destylacji. Jęczmień w produkcji irlandzkiej whiskey natomiast nie podlega wędzeniu, a destyluje się ją później aż trzykrotnie.

Malt i blended whisky

Każdy miłośnik whisky powinien znać chociaż podstawowe jej gatunki i rodzaje. Możemy rozróżniać je na podstawie miejsca pochodzenia, czy sposobu powstawania. Malt to whisky słodowa, grain – zbożowa, a blended – mieszana.

Malt whisky, czyli słodową, otrzymuje się za pomocą tradycyjnych metod, z wykorzystaniem miedzianych alembików, w którym miesza się słód jęczmienny, drożdże i wodę. Scotch Single Malt to szkocka, która powstaje wyłącznie z tych trzech składników, ale musi być produkowana w jednej destylarni. Pochodzić natomiast pochodzić z różnych beczek. Single Cask to wersja whisky z jednej, konkretnej beczki i są to rzadkie i zazwyczaj limitowane edycje. Vatted malt to z kolei mieszanka maltów z różnych destylarni.

Do produkcji grain whisky wykorzystuje się na skalę przemysłową destylację ciągłą oraz zboża różnego rodzaju. Nie ma więc tutaj konieczności stosowania alembików i słodowania. To właśnie ten rodzaj whisky stanowi podstawę dla trunku zwanego blended, czyli powstałego w wyniku zmieszania tradycyjnej malt whisky z szybszą i tańszą w produkcji wersją grain.

Blended to najczęściej spotykana whisky na sklepowych półkach. Sam proces kupażowania, czyli mieszania, jest bardzo dokładnie przeprowadzany przez wykwalifikowanych kiperów, którzy niejednokrotnie blendują ze sobą nawet kilkadziesiąt różnych whisky. Te, które w swoim składzie mają większy udział trunków słodowych, zalicza się do kategorii de luxe.

Jeśli chodzi o irlandzką whiskey warto wspomnieć o single pot still, która produkowana jest z mieszanki słodu jęczmiennego oraz jęczmienia niesłodowanego.

Tennessee whiskey charakteryzuje się tym, że wytwarzana jest w stanie na południowym wschodzie USA, czyli właśnie Tennessee. Produkowana jest ze słodu jęczmiennego, żyta, pszenicy i kukurydzy, a jej filtracja odbywa się z wykorzystaniem węgla drzewnego z klonu cukrowego.

Każdy bourbon to whiskey, ale nie każda whiskey to bourbon. Użycie tej nazwy wymaga, aby beczki leżakowały nie krócej niż 2 lata na terenie stanu Kentucky (środkowy wschód USA), ale sam alkohol może być produkowany w dowolnym miejscu na terenie Stanów Zjednoczonych.

Obecnie whisky powstaje nie tylko w Irlandii, Szkocji i USA. Produkuje się je z sukcesami na przykład w Japonii i innych krajach azjatyckich czy Kanadzie.

Wrażenia smakowe i zapachowe

Szkocka whisky ma swój niepowtarzalny smak i aromat, dzięki wędzeniu jęczmienia dymem torfowym. Te niuanse będą w niej wyraźnie wyczuwalne. Jeśli preferujemy w alkoholach  odrobinę słodyczy, to dobrym wyborem będzie amerykańska whiskey, a w szczególności bourbon. Swoje walory smakowe zawdzięcza w dużej mierze wykorzystaniu kukurydzy przy jego produkcji. Irlandzkie trunki natomiast cechuje zazwyczaj większa łagodność w smaku i aromacie.

Jaką whiskey wybrać?

Zależy to jedynie od naszych indywidualnych preferencji dotyczących aromatu oraz zasobności portfela. Warto jednak pamiętać, że dobra whisky, szczególnie jeśli chodzi o blendy, wcale nie musi być droga. Jeśli nie mamy z tym trunkiem zbyt wiele do czynienia, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że i tak nie docenimy tych drobnych niuansów smakowych butelki za kilkaset złotych, które wyczują dopiero prawdziwi koneserzy.

Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z whisky, to zamiast jednej, drogiej butelki, lepiej kupić na przykład trzy tańsze. Korzystaj z  różnych gatunków i urządź sobie degustację, która pozwoli porównać je ze sobą. W ten sposób poznamy swój gust i dowiemy się, co najbardziej nam smakuje.

Aby znaleźć odpowiednią dla siebie whisky, trzeba najpierw poznać jej rodzaje, specyfikę powstawania i różnice w produkcji. Mają one wpływ na jej charakterystyczny aromat. Wyposażeni w tę wiedzę będziemy mogli w pełni świadomie wybrać dla siebie butelkę tego szlachetnego alkoholu, która umili nam niejeden wieczór.