Szklane savoir vivre – jaki kieliszek do jakiego napoju?

Szklane savoir vivre – jaki kieliszek do jakiego napoju?

Wszyscy lubimy przyjęcia, a nieodłącznym elementem jedzenia jest dobry alkohol. O ile na studenckiej imprezie plastikowy czy papierowy kubek nadaje się do wszystkiego, to planując bardziej eleganckie spotkanie, musimy wyposażyć się w odpowiednie do różnych trunków szkło. Sprawdź, w czym podawać najpopularniejsze rodzaje alkoholu. Szklane savoir vivre!

Choć po piwo sięgamy rzadziej niż jeszcze kilka lat temu, to statystyki mówią, że wciąż cieszy się ono w Polsce największą popularnością. Podobnie wódka, która niezmiennie jest wybierana przez sporą grupę osób. Coraz częściej pijemy za to wino i inne alkohole wysokogatunkowe jak koniak lub whisky.

Ròżnice w wyborze oraz częstości spożywania konkretnych trunków zależą według badań od wykształcenia, zawodu, poglądów oraz płci. Możemy zaobserwować duże zmiany w zakresie podejścia do regularnego sięgania po alkohol oraz świadomości w zakresie uzależnienia. Wzrasta także tzw. kultura picia.

Piwo

Pomimo tego, że piwo cieszy się największą w naszym kraju popularnością, to rzadko kiedy pijemy je w domu w odpowiednim szkle. Zarówno puszki, jak i butelki, które wręcz dostosowywane są przez producentów do wygodnego trzymania w dłoni, zachęcają do spożywania go bezpośrednio z opakowania. W restauracji, lokalnym browarze czy pubie, taka praktyka odebrana będzie jako brak kultury, gdyż zamawiając piwo, otrzymamy do niego odpowiednio dobrane naczynie.

Ich rodzajów jest całkiem sporo. Piwo spożywać można z popularnego kufla. Jest on zazwyczaj wykonany z grubego szkła z uchem, a kształty może przybierać różne. Nalewa się do niego głównie mocne, a także ciemne gatunki. Piwo podaje się też w wysokich szklankach, na przykład typu flute, wypełniając je pilsnerem, a naczynia typu weizen odpowiednie będą dla piw pszenicznych.

Często spotykane są również dość uniwersalne szklanki pintowe. W odróżnieniu od kufli wykonane są z cienkiego szkła i stosuje się je do szlachetniejszy gatunków piwa. Stoją na krótkiej nóżce i wprost emanują elegancją, a ich pękate kształty pozwolą wyeksponować barwę, a także aromat tego alkoholu.

Wódka

Jest najczęściej wybieranym przez Polaków alkoholem wysokoprocentowym. Spożycie czystej wódki utrzymuje się na stosunkowo stałym poziomie. Wzrosty notują natomiast odmiany smakowe i częściej wybieramy produkty klasy premium. Kieliszki do wódki mają stosunkowo niewielką pojemność – znajdują się w przedziale między 25 ml a 65 ml.

Czystą podajemy wyłącznie w kieliszku bez nóżki, najczęściej w kształcie walca lub do niego zbliżonym, o grubym dnie, aby wygodniej było chwycić go za jego dolną część. Naczynia z nóżką zarezerwowane są, w przypadku wódki, dla trunków kolorowych i smakowych.

Whisky

Serwuje się je najczęściej w niewysokich, szerokich szklankach o prostym kształcie walca i pojemności około 200 ml. Nigdy nie wypełniamy jej alkoholem po brzegi. Zazwyczaj pijemy ją z lodem lub rozcieńczoną wodą, a także solo. Chodzi przecież o docenienie jej smaku i aromatu, a mieszanie jej z colą jest przez koneserów uznawane za zniewagę i brak szacunku do tego eleganckiego alkoholu.

Wino

Częściej spożywają je kobiety, niż mężczyźni, choć oczywiście i wśród nich znajdziemy fanów tego trunku. Kieliszki do wina czerwonego charakteryzują się dużą czaszą, delikatnie zwężającą się w górnej części oraz długą, smukłą nóżką. Cięższe, czerwone wina spożywamy z kieliszków o smuklejszej, mniej brzuchatej czaszy. Białe gatunki z kolei nalewamy do naczyń mniejszych, niż do wina czerwonego, które kształtem przypominają tulipana.

Szampan

Szampan i wina musujące pasują zawsze i do wszystkiego, nawet podane jako aperitif. Serwujemy je w smukłych, wysokich kieliszkach z długą nóżką. Czasza może nieznacznie zwężać się u góry, ale popularne są również i takie, których górna część delikatnie się rozszerza. Do szampana stosuje się również kieliszki o szerokiej, niskiej czaszy.

Koniak i brandy

Spożywamy je w niskich, pękatych kieliszkach na krótkiej nóżce, zwężających się znacznie u góry, choć stosowane są także kieliszki typu snifter, rozszerzające się za górnym przewężeniem. Kosztując te trunki najpierw ogrzewamy je dłonią, co pozwala na wydobycie pełni aromatu, dlatego kieliszki do koniaku i brandy mają wyjątkowy kształt.

Gin

Utarło się, że gin pije się z tonikiem i to najlepiej z kieliszka z pękatą czaszą typu baloon, zwężającą się u góry oraz na cienkiej, długiej nóżce. W wielu klubach stanowi jednak podstawę wielu drinków, które podawane są w najróżniejszym szkle.

Likiery

Są słodkimi, mocnymi trunkami, które spożywamy w niewielkich ilościach. Właśnie dlatego kieliszki do likierów powinny mieścić maksymalnie około 60 ml. Bez wyjątków wybieramy do nich szkło z nóżką o smukłym, rozszerzającym się ku górze kształcie.

Tequila

Do jej picia z powodzeniem możemy używać takich samych kieliszków jak do białej wódki. Na rynku spotykane są również kieliszki o trochę większej pojemności niż do czystej.

Martini

Jest drinkiem powstałym w wyniku zmieszania ginu oraz wytrawnego wermutu. Martini kojarzy się nam z Bondem, a słynne “wstrząśnięte, nie zmieszane” zna chyba każdy z nas. Podaje się je w wysokim kieliszku ze smukłą, długą nóżką, którego czasza ma kształt odwróconego stożka, a więc jest wąska u dołu i znacznie rozszerza się ku górze.

Dobór odpowiedniego szkła do alkoholu wcale nie jest bardzo skomplikowany. Ma jednak ogromne znaczenie dla podkreślenia walorów serwowanego przez nas trunku i wydobędzie z niego to, co najlepsze. Znajomość tych podstawowych zasad pozwoli nam zdobyć uznanie wśród gości na naszych przyjęciach oraz zachowywać się zgodnie z obowiązującą kulturą picia w miejscach publicznych.