Przepis na lasagne

Przepis na lasagne

Już od dawna wiadomo, że każdy facet powinien umieć ugotować coś pysznego. Nie tylko dla siebie, ale również dla innych. Właśnie dlatego warto znać przepisy na coś innego, niż jajecznica lub tosty. Poznaj prosty przepis na lasagne!

Aby podać swoim gościom smaczny posiłek, lub zaserwować go samemu sobie, wcale nie musimy być mistrzami kuchni. Istnieją dania w miarę nieskomplikowane, których przygotowanie nie nastręczy nam wielu trudności, ale jednocześnie będzie zachwycać swoją formą lub smakiem. Jedną z takich potraw jest właśnie klasyka włoskiej kuchni, czyli przepis na lasagne.

Czym jest lasagne?

Potrawa ta kojarzona jest z Włochami, gdzie zyskała ogromną popularność i to w różnych wariantach smakowych. Według niektórych źródeł może wywodzić się ona nawet ze starożytnego Rzymu, choć klasyczny sos pomidorowy zaczęto stosować do jej przyrządzenia dopiero znacznie później.

Lasagne możemy przyrównać do makaronowego przekładańca. Jego płaty układane są w naczyniu naprzemiennie z wybranym przez nas farszem, sosem i serem.

Różne warianty

Włoska lasagne doczekała się kilku, jeśli nie kilkunastu wersji. To, jak ją przyrządzimy zależy tylko od nas. Możemy przygotować ją w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Najbardziej popularne są jednak jej dwa rodzaje – lasagne bolognese i lasagne napoli. Pierwsza zawiera sos boloński z mięsem mielonym, a druga bezmięsny sos pomidorowy.

Wybierz świeże, odpowiednie produkty.

Przyrządzając smakowitą lasagne musisz przede wszystkim zaopatrzyć się w świeże produkty. Wybierz aromatyczne, barwne pomidory, które zapewnią z jednej strony doskonałe wrażenia zapachowe i smakowe, a z drugiej odpowiedni kolor sosu. Dobrym wyborem będą pomidory malinowe lub mniejsze – kiściowe. Można je zastąpić także pomidorami z puszki, co pozwoli nam zaoszczędzić trochę czasu na przygotowaniu potrawy, ale jeśli chcemy zmaksymalizować jej walory, warto skorzystać z tych świeżych. Użyjmy też słodkiej cebuli cukrowej, która doskonale zbalansuje kwasowość pomidorów.

Bardzo ważnym krokiem w przygotowaniu dobrej lasagne jest wybór mięsa mielonego. Postawmy na mięso wołowe lub wieprzowe z łopatki lub szynki, ale unikajmy mielonego garmażeryjnego. Zawiera ono sporo tłuszczu i nawet po solidnym wysmażeniu nadawać się może wyłącznie do kosza.

Pomiędzy warstwy makaronu nie żałujmy startego sera mozzarella (w kostce) i nie zapomnijmy o parmezanie, który umieszczony na górze doda naszej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

LASAGNE BOLOGNESE – PRZEPIS

Składniki:

  • Opakowanie płatów makaronu lasagne
  • 6 – 7 dorodnych pomidorów malinowych lub 10 – 12 kiściowych
  • 500g mięsa mielonego
  • Jedna duża cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: oregano, bazylia, lubczyk, tymianek, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie sosu:

Sparzamy pomidory we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i odkładamy do miseczki.

Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy mięso. Nie zapominamy o soli i pieprzu. Kiedy mięso będzie już prawie usmażone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz z mięsem, dopóki cebula się nie zeszkli. Teraz dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, czosnek (możemy go zmiażdżyć lub pokroić) oraz przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem, aż pomidory zupełnie się nie rozgotują.

Przygotowanie potrawy:

W żaroodpornym naczyniu układamy na spodzie pierwszą warstwę makaronu, którą przykrywamy naszym farszem i posypujemy tartym serem mozzarella. Przykrywamy kolejną warstwą makaronu i znów nakładamy farsz i ser. Czynność tę powtarzamy do momentu wykorzystania składników. Ostatniej, górnej warstwy sosu nie przykrywamy już makaronem, a jedynie posypujemy tartym parmezanem. Dzięki temu wierzch potrawy nie będzie suchy, a zapieczony ser lekko chrupiący.

Naczynie z naszą lasagne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury około 180 – 200 stopni Celsjusza na 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem lasagne z piekarnika zdejmujemy folię aluminiową, aby parmezan mógł zamienić się w smakowitą i chrupiącą skorupkę.

Lasagne najlepiej podawać pokrojoną w kostki, aby dobrze widoczne były jej poszczególne warstwy. Wierzch potrawy możemy udekorować wedle naszego uznania – na przykład świeżą natką pietruszki.

Jak widać, dla chcącego nic trudnego. Warto urozmaicić swój stały jadłospis o smakowitą lasagne tym bardziej, że niezbędne do jej przygotowania produkty znajdziemy w każdym sklepie. Kot Garfield z pewnością poleca!