Zgodnie z obietnicą, wystawy są interaktywne, co oznacza, że każdy gość może wchodzić w interakcję z pokazywanymi przedmiotami, zadawać pytania i głośno komentować, to co widzi. Organizatorzy zadbali o to, by atmosfera była swobodna. W ten sposób aktywnie poznajemy historię powstania jednego z najstarszych i najpopularniejszych browarów w Polsce. Poruszamy się po najstarszej części manufaktury, która założona została w 1856 roku przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Kiedy raczymy się piwem, które podobno jest lepsze niż to z butelki, przewodnik opowiada nam dzieje, które doprowadziły do powstania naszego ulubionego napoju z pianką. Przechadzamy się po różnych salach tematycznych, gdzie dowiadujemy się np. jak warzy się piwo i dlaczego Żywiec stał się najbardziej piwnym miejscem w Polsce. Przenosimy się także do XIX wieku i przechodzimy historyczną uliczką prosto do karczmy galicyjskiej. Komu mało wrażeń, może jeszcze zasiąść za barem i wychylić kolejne kilka kufli spienionego Żywca. Pyszna wyprawa!
Fot: mat. prasowe Muzeum Browaru w Żywcu