NAJOSTRZEJSZE PAPRYCZKI NA ŚWIECIE

NAJOSTRZEJSZE PAPRYCZKI NA ŚWIECIE

Fot. Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Mojtba Moawia

Kolejną papryką, jest gatunek znany pod nazwą habanero. Pochodząca z rejonu Brazylii i Kolumbii habanero jest jedną z najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Dziś uprawiana jest w Meksyku lub na Karaibach. Owoce w zależności od dojrzałości i odmiany są żółte, pomarańczowe, czerwone bądź brązowe. Rzadko kto jest w stanie spożyć surową habanero ze względu na wysokie stężenie kapsaicyny. Do najważniejszych odmian należą:

  • Red Savina- do 2006 roku uznawana była za najostrzejszą paprykę na świecie
  • Habanero Chocolate/ Brown Habanero- mają tak intensywnie brązowy kolor, że wyglądają jak zrobione z czekolady
  • Habanero St. Lucia Island/Aji Dulce- mają typowy, owocowy smak habanero, ale nie są tak ostre

Ostrość papryczek i pikantnych potraw mierzona jest za pomocą skali Scoville’a. Wykazuje ona wysokość stężenia kapsaicyny. Skala ta została stworzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w 1912 roku. Górną granicą w skali jest czysta kapsaicyna z wynikiem 16 000 000- 15 000 000. Poniżej znajduje się gaz pieprzowy, ten sam który stosuje się głównie w celu samoobrony, z wynikiem 5 300 000- 5 000 000. Na kolejnych pozycjach znajdują się już nareszcie nasze upragnione papryczki. Najwyżej plasuje się papryka „ Carolina Reaper” mająca 1 569 300 w skali. Została wpisana do księgi rekordów Guinnessa na podstawie testu z 2012 roku jako najostrzejsza papryka na świecie. 0 SHU w skali Scoville’a ma zaś słodka papryka roczna.

Wśród ostrych papryk szczególnie znana jest papryczka chilli będąca tak naprawdę po prostu określeniem mieszańców pikantnych papryk. Poza docenieniem wyjątkowego smaku warto też zwrócić uwagę, że chili ma także właściwości lecznicze. Wspomaga układ krążenia, stymuluje pracę układu pokarmowego, ma działanie przeciwbólowe oraz wiele innych. Warto wspomnieć, że podczas przeziębień dobrze jest nie tylko kurować się swojską cebulą, mlekiem z miodem i masłem, ale także właśnie zajadać się ostrymi papryczkami! Oto kilka zbawiennych odmian:

  • Jalapeño- odmiana papryki rocznej. Mimo, że dojrzałe owoce są czerwonej albo zielonej barwy, to częściej spotykana jest jalapeño w kolorze zielonym. Nazwa pochodzi od miasta w którym ją początkowo uprawiano- w Xalapa. Ostrość tej papryki jest uzależniona od klimatu, w którym była uprawiana oraz od sposobu jej przyrządzania. To właśnie z jalapeño robiona jest chipotle, czyli papryka, która jest wcześniej wędzona. Dodawana jest m.in. do sals i mięs, zarówno świeża, jak i konserwowana.
  • Piri piri- odmiana papryki rocznej. Niedojrzały owoc piri-piri jest zielony, dojrzały zaś – czerwony lub fioletowy. Niektóre z odmian piri-piri posiadają wysoką ostrość w skali Scoville’a (aż 175 000 jednostek). Piri-piri jest także domeną kuchni portugalskiej.
  • Naga Jolokia – kolejna odmiana habanero, znana także pod nazwą „Ghost Pepper” lub „Borbih Jolokia „. Obecnie uprawiana w północno-wschodniej części Indii.
  • Trinidad Scorpion Butch T- jednak z papryk habanero, od razu po „Carolinie Reaper” najostrzejsza papryka na świecie. Swoją nazwę wzięła od miejsca gdzie wyhodowano jej wcześniejszą wersję, przypominającą odwłok skorpiona- do wyspy Trynidad.Warto stosować papryczki w kuchni, aby podkręcić smak potraw i dodać daniom pikanterii. Oprócz walorów smakowych, ostre papryczki świetnie sprawdzą się także podczas przeziębienia i w trudnościach z drogami oddechowymi. Papryka jest prawdziwym darem natury!