PEŁNOWARTOŚCIOWY PRODUKT MIĘSNY

PEŁNOWARTOŚCIOWY PRODUKT MIĘSNY

Fot: picjumbo/CC/Viktor Hanacek

Domowa wędlina:

piersi z indyka lub kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
sól niskosodowa
pieprz ziołowy
1 łyżeczka papryki słodkiej
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

Gdy zbierzemy produkty, oczyśćmy i umyjmy mięso. Następnie przygotujmy marynatę do mięsa, tzn. wymieszajmy ze sobą oliwę, musztardę, ulubione przyprawy i posiekany czosnek. W dalszej kolejności natrzyjmy mięso marynatą, zawińmy w folię i wstawmy do lodówki. Po 8 godzinach mięso zamknijmy w piekarniku i w temperaturze 220 stopni Celsjusza pieczmy przez 40 minut. Po tym czasie wyjmijmy nasz specjał, ostudźmy i serwujmy jako dodatek do kanapek.

Pieczony schab z solanki

1,5 kg schabu bez kości
20 cienkich plastrów słoniny
8 szklanek wody
4 czubate łyżki soli

W naczyniu szklanym lub ceramicznym wymieszajmy sól z zimną wodą. Do tak stworzonego roztworu dodajmy uprzednio umyte mięso. Całość przykryjmy obciążonym talerzem i wstawmy do lodówki. Po 12 godzinach, w czasie których schab dostatecznie nasączy się solanką, należy wyjąć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Gdy uzyskamy zamierzony efekt, zawińmy schab w plastry słoniny i przy pomocy bawełnianego sznurka zabezpieczmy całość. Następnie dajmy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza. Po upływie dwóch kwadransów zmniejszmy temperaturę do 160 stopni i pieczmy 1,5 godziny. W tym czasie „doprawiajmy” mięso wytopionym tłuszczem. Po wszystkim dajmy naszemu smakołykowi „odpocząć” w folii aluminiowej.

Smacznego!