Jego popularność wiąże się z rozkwitem piractwa, a także niewolnictwa, w obliczu rosnącego popytu na trunek w kolonialnej Ameryce. Dochodowy handel trójkątny (Afryka-niewolnicy, Karaiby-trzcina cukrowa, Ameryka-rum), doprowadził do ewokacji przez Wielką Brytanię tzw. Sugar Act, który był jedną z przyczyn rewolucji amerykańskiej.
Rum ma niejedno oblicze. Wśród jego najbardziej popularnych rodzajów wyróżniamy:
- rumy white, silver, light – delikatne rumy o łagodnym, słodkawym smaku, używane głównie jako składnik koktajli
- rumy bursztynowe (amber/gold) – bardziej aromatyczne (dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach)
- rumy spiced – czyli rumy bursztynowe doprawione róznymi mieszankami przypraw,
- rumy ciemne (dark/black) – nadające się do gotowania oraz wyrazistych drinków; różnią się od rumów bursztynowych dłuższym czasem leżakowania
- rumy smakowe – pite solona lodzie lub stosowane jako składnik koktajli
- rumy overproof – czyli rumy o podwyższonej zawartości alkoholu, zawierające go nawet 80 %
Specjalną grupę stanowią także rumy premium – czyli wszystkie luksusowe trunki, przeznaczone dla koneserów, powstałe ze szczególną dbałością o składniki, parametry produkcji oraz czas leżakowania. Traktowane jak towar luksusowy.
Rum jest oczywiście składnikiem popularnych koktajli – na jego bazie tworzy się choćby popularne Mojito, Cuba Libre czy Pina Coladę. Jest także popularnym dodatkiem do ciast, deserów i sosów. Najpopularniejsze, dostępne w Polsce rumy to: Bacardi, Captain Morgan, Havana Club, Golden Rum, Rum Seniorita. Popularne Malibu to likier kokosowy powstały na bazie karaibskiego rumu.