Rum – bursztynowy skarb wysp karaibskich

Rum – bursztynowy skarb wysp karaibskich

Fot. Sag Harbor Rum/Flickr.com

Jego popularność wiąże się z rozkwitem piractwa, a także niewolnictwa, w obliczu rosnącego popytu na trunek w kolonialnej Ameryce. Dochodowy handel trójkątny (Afryka-niewolnicy, Karaiby-trzcina cukrowa, Ameryka-rum), doprowadził do ewokacji przez Wielką Brytanię tzw. Sugar Act, który był jedną z przyczyn rewolucji amerykańskiej.

Rum ma niejedno oblicze. Wśród jego najbardziej popularnych rodzajów wyróżniamy:

  • rumy white, silver, light – delikatne rumy o łagodnym, słodkawym smaku, używane głównie jako składnik koktajli
  • rumy bursztynowe (amber/gold) – bardziej aromatyczne (dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach)
  • rumy spiced – czyli rumy bursztynowe doprawione róznymi mieszankami przypraw,
  • rumy ciemne (dark/black) – nadające się do gotowania oraz wyrazistych drinków; różnią się od rumów bursztynowych dłuższym czasem leżakowania
  • rumy smakowe – pite solona lodzie lub stosowane jako składnik koktajli
  • rumy overproof – czyli rumy o podwyższonej zawartości alkoholu, zawierające go nawet 80 %

Specjalną grupę stanowią także rumy premium – czyli wszystkie luksusowe trunki, przeznaczone dla koneserów, powstałe ze szczególną dbałością o składniki, parametry produkcji oraz czas leżakowania. Traktowane jak towar luksusowy.

Rum jest oczywiście składnikiem popularnych koktajli – na jego bazie tworzy się choćby popularne Mojito, Cuba Libre czy Pina Coladę.  Jest także popularnym dodatkiem do ciast, deserów i sosów. Najpopularniejsze, dostępne w Polsce rumy to: Bacardi,  Captain Morgan, Havana Club,  Golden Rum, Rum Seniorita. Popularne Malibu to likier kokosowy powstały na bazie karaibskiego rumu.