Wszystko o grillowaniu

Wszystko o grillowaniu

Nie ulega wątpliwości, że umiejętność grillowania przydaje się w życiu. Większość z nas lubi jedzenie przygotowywane na ogniu, a lato sprzyja imprezom plenerowym i posiłkom na świeżym powietrzu. Tylko u nas wszystko o grillowaniu!

Potrawy z grilla nie muszą być nudne i tłuste. Tylko od naszych umiejętności kulinarnych i posiadanego sprzętu zależy, co serwujemy swoim gościom. Grillowane mięsa i ryby zna każdy, ale coraz popularniejsze stają się dania wegańskie i wegetariańskie. Odpowiednio przyprawione sery, warzywa czy owoce mogą zachwycić nawet zatwardziałych miłośników krwistych steków. Czy to wszystko o grillowaniu?

Warto wiedzieć, że na rynku dostępnych jest obecnie wiele modeli grilli, które posiadają różne możliwości i akcesoria oraz nadają przygotowywanym potrawom trochę inny smak i aromat. Do najpopularniejszych funkcji tych urządzeń należą: grill z rusztem, z rożnem, płytą żeliwną do smażenia, wędzarnią i wbudowany termometr.

Grill węglowy

Najbardziej klasyczny i tradycyjny. Odpowiednią temperaturę uzyskuje się dzięki żarzeniu węglowa drzewnego lub jego brykietu. Grill taki należy odpowiednio rozpalić. Możemy to zrobić za pomocą rozpałek w formie stałej lub płynnej. Starajmy się korzystać z tych ekologicznych. Można posiłkować się oczywiście drewnem, jednak niedopalone jego kawałki mogą być źródłem ognia podczas procesu grillowania, co będzie skutkować przypalaniem się naszych potraw.

Plusem tradycyjnego grilla jest duża mobilność i niewielki koszt zakupu. Jego fani podkreślają także niepowtarzalny smak potraw na nim przyrządzonych, choć według naukowców tłuszcz spalający się na rozżarzonym węglu drzewnym może być rakotwórczy. także samo jego rozpalanie, któremu towarzyszy często sporo dymu, może przyczynić się do sporu z nerwowymi sąsiadami.

Wszystko o grillowaniu – grill gazowy

Do obróbki termicznej używa płomienia powstałego w wyniku spalania gazu. Płomień ten jednak nie oddziałuje na potrawę bezpośrednio. Pomiędzy nim a jedzeniem znajduje się bowiem specjalna, metalowa płyta, która jest rozgrzewana przez spalający się w palnikach gaz. Element ten nazywany jest aromatyzerem. Spadają na niego zarówno tłuszcze jak i soki, które parując nadają potrawom grillowy smak i zapach.

W gazowym urządzeniu spotkamy najczęściej kilka palników. Im ich więcej, tym lepiej z uwagi na szybkość nagrzewania się grilla i równomierne rozchochodzenie się ciepła. Możemy je regulować pokrętłami jak w gazowej kuchence. Płomień zasilany jest z butli, choć spotkać możemy i takie grille, które wymagają podłączenia do sieci gazowej.

Zwolennicy tego typu urządzeń chwalą prostotę jego obsługi, możliwość płynnej regulacji temperatury oraz jej stałość na danym ustawieniu, czy szybkość nagrzewania. Przeciwnicy często poruszają argument, że smak potraw z grilla gazowego nie przypomina im smaku dań przygotowywanych w sposób tradycyjny, nad węglem. Zwracają też uwagę na spory koszt zakupu urządzenia oraz jego duże gabaryty.

Ogrodowy grill elektryczny

Choć zapewne większości z nas grill elektryczny kojarzy się z użytkowaniem go w pomieszczeniu, to w ofercie sklepów dostępne są też takie urządzenia, które przystosowane są do grillowania na świeżym powietrzu. Wyróżniamy dwa ich rodzaje. Pierwszy wyposażony jest w ruszt a źródłem ciepła, bezpośrednio ogrzewającym potrawę, jest grzałka elektryczna zastępująca węgiel. W drugim rodzaju z kolei wykorzystuje się ogrzewaną przez grzałki płytę grillową. Na niej układa się potrawy.

Niektóre z elektrycznych grilli ogrodowych możemy z powodzeniem wykorzystać również w domu, za sprawą odłączanych od nich nóżek. Niezależnie jednak od tego, gdzie z niego korzystamy, to aby działał będziemy potrzebować dostępu do prądu sieciowego.

Jaki rodzaj grilla będzie najlepszy?

Najwięcej znaczenia będą tu mieć nasze możliwości lokalowe, osobiste preferencje oraz zasobność portfela. Jeśli chcemy grillować na balkonie lub tarasie mieszkania, powinniśmy zdecydować się na urządzenie gazowe, bądź elektryczne. Unikniemy w ten sposób wielu konfliktów z sąsiadami, którym może przeszkadzać dym lub zapach.

W przypadku posiadania własnego ogrodu nic nas nie ogranicza. Grill murowany opalany drewnem, gazowy, elektryczny, a nawet tradycyjny na węgiel mają swoich zwolenników. Potrawy przygotowane na każdym z nich będą różnić się jednak odrobinę i mniej wytrawne podniebienia nie wyczują pomiędzy nimi żadnej różnicy.

Odpowiednie przygotowanie potraw przed grillowaniem

Każdy kucharz ma swoje tajniki grillowania, którymi raczej niechętnie dzieli się z innymi. Składniki marynaty do mięs bywają w niektórych rodzinach chronione, a wręcz opatentowane i w złym guście jest je powielanie u siebie. Warto pracować nad znalezieniem swoje autorskiego smaku, który uczyni nasze dania z grilla wyjątkowymi.

Bardzo często przyprawiamy i marynujemy mięso na długo przed grillowaniem, aby wszelkie aromaty mogły wniknąć w nie przed obróbką termiczną. Jedni z nas wybiorą do tego gotowe mieszanki, a inni wykorzystają świeże lub suszone zioła. I jedna i druga droga nie jest błędna, ale jeśli szukamy niestandardowych lub niepowtarzalnych smaków, to powinniśmy opracować własny przepis na marynatę idealną.

Takich niecodziennych akcentów smakowych może nadać naszym potrawom z grilla lubczyk lub estragon. Nie bójmy się korzystać z octu balsamicznego, którego kwasowość możemy przełamać dodatkiem miodu lub słodkiego wina. Do marynowania mięs sprawdzi się także ciemne, słodkie piwo, którym możemy również zraszać nasze grillujące się potrawy. Odpowiednią mieszankę przypraw używamy też do warzyw, serów oraz ryb. W przypadku kiełbasek uważajmy jednak na gotowe mixy, gdyż często zawierają w sobie sporo soli.

Wszystko o grillowaniu – odpowiednie produkty

Do naszych grillowych dań wybierajmy tylko świeże, dobrej jakości produkty. Doskonałe wrażenia smakowe zapewnią nam wyroby premium – naturalne, lokalne i bez ulepszaczy. Planując nasze potrawy z ognia wybierajmy dla nich odpowiednią obróbkę termiczną – nie każde mięso można po prostu położyć na ruszcie, aby wyzwolić jego maksymalny potencjał oraz podkreślić smak i aromat. Sposób przygotowania jest równie ważny, co przyprawianie i marynowanie.

Do szaszłyków wybierajmy warzywa, które nie rozmiękną zbytnio pod wpływem temperatury i bez problemu utrzymają się na wykałaczce. Te bardziej miękkie możemy przygotować np. na specjalnych, aluminiowych tackach układanych na ruszcie.

Sezon letni zachęca do grillowania. Wykorzystując różne modele grilli możemy przygotowywać urozmaicone posiłki na świeżym powietrzu i jednocześnie cieszyć się słoneczną, ciepłą pogodą. Dania słone i słodkie, mięso, ryby, sery, warzywa a nawet owoce – nasze menu ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Mamy nadzieję, że teraz wiesz już wszystko o grillowaniu.