ZAKUP WINA DLA LAIKA – WSZYSTKO CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ, ZANIM PODEJDZIESZ Z BUTELKĄ DO KASY

ZAKUP WINA DLA LAIKA – WSZYSTKO CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ, ZANIM PODEJDZIESZ Z BUTELKĄ DO KASY

Wizyta na stoisku z winem, szczególnie w dużym sklepie może być dla przeciętnego zjadacza chleba dużym wyzwaniem. Apelacje, roczniki, różne oznaczenia i setki obcobrzmiących sformowań nie zachęcają do zakupów. Ten pozorny chaos daje się jednak łatwo uporządkować.

Czego szukać na etykiecie?

Na etykiecie każdego wina, oprócz jego nazwy i zawartości alkoholu powinno znaleźć się sformułowanie odnoszące się do miejsca (a często także sposobu produkcji). Obok tej informacji, często producent umieszcza na winie także rocznik. Na przodzie butelki możemy doszukać się jeszcze informacji o użytym do produkcji szczepie winogron. Z punktu widzenia konsumenta to właśnie te informacje mają największe znaczenie. Do pewnego stopnia pomocy może być także opis wina zawarty na kontretykiecie.

Pochodzenie wina

Apelacja to zastrzeżone prawem miejsce pochodzenia wina. Oznacza to, że trunek pochodzących z danego miejsca wyprodukowany może być jedynie na terenie konkretnych gmin czy miejscowości, z użyciem konkretnych szczepów winogron, według bardzo konkretnej procedury. Apelacja może obejmować szeroki obszar geograficzny lub składać się zaledwie z jednej winiarni (np. AOC Romanee-Conti). Każdy kraj winiarski używa innego określenia na oznaczenie apelacji. Na winach francuskich znajdziemy skrót AOC (Appellation d’origine contrôlée), na winach włoskich, DOC (Denominazione di origine controllata), zaś, Hiszpanie omawiane wina wyróżniają skrótem DO (Denominación de Origen). Ważne jednak, że po wyrażeniu określającym apelacje (AOC,DO,DOC…) następuje zawsze nazwa konkretnego regionu. Poniżej win z apelacją, w klasyfikacji znajdują się wina regionalne (produkowane w obrębie dużych regionów) i wina stołowe, o których wiemy jedynie, że zostały zabutelkowane na terenie danego kraju.