Aperol Spritz to klasyczny włoski drink o orzeźwiającym smaku owoców i ziół. To także delikatne połączenie 11-procentowego Aperolu i Prosecco, które zapewnia miłe ukojenie, nie pojąc nas przy tym olbrzymią dawką alkoholu.
Ten najpopularniejszy w północnych Włoszech drink jest aperitifem, który jest tam serwowany w każdym barze, bez wyjątku. Aperol Spritz nie jest tylko zwykłym koktajlem, ale uplasował się już na wysokim miejscu we włoskiej kulturze i tamtejszym stylu życia. Jest nieodłączną częścią aperitivo italiano, czyli nieśpiesznego relaksu przy szklaneczce czegoś mocniejszego, perfekcyjnie wpasowującego się w dolce vita, czyli kwintesencję włoskiego lifestyle’u.
Jego skład jest bardzo prosty, bo zawiera tylko dwa rodzaje alkoholi. Aperol to likier o pięknej, jasnoczerwonej barwie i charakterystycznym, goryczkowym smaku, pochodzącym z gorzkiej pomarańczy, rabarbaru i wyciągu z ziół. Prosecco z kolei jest winem musującym, wytrawnym bądź półwytrawnym, o minimalnym poziomie alkoholu zaczynającym się od 10,5%. Zarówno Aperol jak i Prosecco mają włoskie pochodzenie i taki też charakter ma ich mieszanka.