MIĘSO, KTÓREGO NIE MA. Z CZEGO PRODUKUJE SIĘ RZEŹNICZE SPECJAŁY?

MIĘSO, KTÓREGO NIE MA. Z CZEGO PRODUKUJE SIĘ RZEŹNICZE SPECJAŁY?

W wolnej chwili

MIĘSO, KTÓREGO NIE MA. Z CZEGO PRODUKUJE SIĘ RZEŹNICZE SPECJAŁY?

Fot: picjumbo

Półki sklepowe pełne są różnych rodzajów wędlin i kiełbas. Nie sposób wszystkich wymienić, niemniej mnogość oferty zadowoli najbardziej wybredne gusta. Z czego jednak produkuje się rzeźnicze specjały? Odpowiedź nie napawa optymizmem.

Początkowo wędliny i kiełbasy wytwarzano wyłącznie z wieprzowiny. Dziś czasy się zmieniły i mamy do wyboru wyroby z drobiu, wołowiny, dziczyzny, a nawet z łososia. Niestety, nie jesteśmy świadomi niebezpieczeństw, które kryją się w rzeźniczych specjałach. Skomplikowane operacje technologiczne spowodowały, że produkty są mięsnopodobne, przez co negatywnie wpływają na stan naszego zdrowia.

Krzysztof Głowacki

Krzysztof Głowacki