Hasło “na ostro” rzucane jest zarówno w kuchni jak i w sypialni. W obu przypadkach tak samo dobrze brzmiące. W obu przypadkach także, to właśnie mężczyzna cieszy się na samą myśl o tym. I o ile w sypialni potrzebna nam jest kobieta, o tyle kuchni potrzebna jest nam i kobieta i odpowiednia papryczka, aby było wystarczająco ostro.
Choć dzisiaj większość odmian papryki jest rozpowszechniona na całym świecie, to pochodzi ona Ameryki Południowej i Centralnej. Tę paprykę, którą znamy i wykorzystujemy w kuchni najczęściej, nazywamy papryką roczną. Zawiera cukry, witaminy A i C oraz organiczny związek chemiczny zwany kapsaicyną, który odpowiedzialny jest za ostry smak papryki. Oczywiście każda z odmian, ma różną zawartość owej kapsaicyny. Pikantne odmiany papryki rocznej są domeną kuchni meksykańskiej, zaś te łagodne są podstawą kuchni węgierskiej. Węgierskie miasto Kalocsa od XIX wieku jest głównym ośrodkiem uprawy papryki (od około 1980 roku obszar upraw tamtejszej papryki wynosił 3,5 tysiąca hektarów).