PEŁNOWARTOŚCIOWY PRODUKT MIĘSNY

W wolnej chwili

PEŁNOWARTOŚCIOWY PRODUKT MIĘSNY

Fot: picjumbo/CC/Viktor Hanacek

Jak zrobić pełnowartościowy produkt mięsny?  To – wbrew pozorom – wcale nie jest takie trudne. Na początek odwiedźmy dobrego rzeźnika.

Przy kupnie szynki, golonki lub schabu pamiętajmy o tym, że każdy kawałek mięsa bez kości musi być wyfiletowany. Oczywiście przed rozpoczęciem gotowania, pieczenia czy wędzenia musimy zapeklować mięso (szynkę na dwa tygodnie, schab – na 10 dni, golonkę – na tydzień). Aby nasz produkt zachował ładny kolor, zyskał aromat i odpowiednio dojrzał, nie zapomnijmy o soli. Wszak pozbawiając mięso nadmiaru wody, rozwój bakterii zostanie skutecznie zahamowany. Pamiętajmy również o saletrze. W przypadku 3 kg mięsa powinniśmy zachować proporcje: 2 łyżki soli na 2 gramy saletry. Do smaku dodajmy także odpowiednie przyprawy. Bez wątpienia liść laurowy, ziele angielskie, szałwia, cząber czy majeranek urozmaicą naszą potrawę i zapewnią „niebo w gębie”.

Jeśli chodzi o temperaturę peklowania, dla wędliny optymalnym rozwiązaniem jest 4 – 8 stopni. Zwykła lodówka powinna zatem zdać egzamin, zaś jako naczynie może posłużyć kamionka lub szkło. Oczywiście mięso w naczyniu trzeba należycie obciążyć, ponieważ duży dostęp powietrza nie jest wskazany.

Pełnowartościowy produkt mięsny to przepis na zdrowie!

Dla chętnych spróbowania zdrowej żywności przygotowaliśmy specjalne menu. Oto dwa przepisy na dania, które z powodzeniem można przyrządzić w domowym zaciszu.

Krzysztof Głowacki

Krzysztof Głowacki