Jaki grill wybrać?

Jaki grill wybrać?

Sezon na kiełbaskę z grilla trwa właśnie w pełni, a wielu z nas stoi przed wyborem nowego urządzenia do grillowania potraw. Towarzyszą nam one bowiem nie tylko w ogrodzie czy domu, ale także podczas wakacyjnych wyjazdów. Sprawdź, jaki grill wybrać, aby dopasować go do swoich potrzeb.

Polacy uwielbiają grillować, a większość z nas nie wyobraża sobie wakacji czy urlopu bez zajadania się przysmakami z rusztu. Najczęściej na nasze talerze trafiają wtedy soczyste mięsa, dobrze opieczone kiełbaski i szaszłyki. Nie brakuje jednak amatorów dań wegetariańskich i wegańskich, które również z powodzeniem przygotujemy na grillu. Decydując się na zakup nowego urządzenia warto kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami i oczekiwaniami, bowiem każdy z modeli oferuje nam inny rodzaj obróbki cieplnej, która wpływa na finalny smak potraw. Sprawdź, jaki grill wybrać dla siebie, aby móc w pełni cieszyć się grillowanymi posiłkami.

Główne różnice

Kształt, wielkość czy materiał wykonania to tylko niektóre cechy, które różnią poszczególne modele dostępnych w sklepach urządzeń do grillowania. Podstawową sprawą, wartą przemyślenia przed zakupem grilla jest sposób jego zasilania oraz mobilność. Te dwie właściwości będą bowiem miały największy wpływ na ich użytkowanie na co dzień. Warto także pamiętać, że wiele współczesnych grilli oferuje nam szereg dodatkowych funkcji, które mogą być całkiem przydatne podczas przygotowywania potraw z rusztu. Najpopularniejsze z nich to wędzarka, żeliwna płyta do smażenia, regulowana elektronicznie temperatura i timer.

Czym palić w grillu?

Pierwszym skojarzeniem w tym temacie jest oczywiście węgiel drzewny lub brykiet, choć niektórzy preferują do tego celu drewno, które dopiero po wypaleniu się da nam odpowiedni żar. Korzystając z niego podczas grillowania na tradycyjnym grillu węglowym musimy więc poczekać aż płomień zgaśnie, aby nie spalić naszych potraw. Grille gazowe zasilane są z butli z gazem, a smażone przez nas mięsa i inne produkty nie mają bezpośredniego kontaktu z ogniem. Leżą bowiem bezpiecznie na specjalnej, metalowej płytce zwanej aromatyzerem. To na niego skapują tłuszcz i soki, których aromat ma następnie wnikać w przygotowywane przez nas potrawy. Urządzenia do grillowania na prąd również posiadają metalowe płyty służące do smażenia, jednak rozgrzewają je grzałki umieszczone pod nimi. To one odpowiadają za równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni grilla elektrycznego, ale do działania potrzebują dostępu do źródła prądu.

Kwestia smaku

Jeśli szukamy klasycznego, grillowego smaku i aromatu, to powinniśmy wybrać tradycyjny grill węglowy. To on zapewni nam doznania płynące z przygotowywania posiłków bezpośrednio na ogniu. Wśród różnych specjalistów króluje jednak opinia, że nie są to najzdrowsze potrawy, a ich przypalone kawałki mogą być nawet szkodliwe dla naszego organizmu. Lepszą alternatywą są więc grille elektryczne, na których usmażymy warzywa, mięso czy ryby bardziej dietetycznie. Ich smak nijak jednak nie przypomina klasycznie grillowanego jedzenia. Grille gazowe stanowią udane połączenie zalet obu powyższych urządzeń, jednak również nie oddadzą całkowicie aromatu typowych potraw z rusztu. Posiadają natomiast wiele dodatkowych funkcji, jak wędzarka czy prosta patelnia, oferując nam tym samym szereg możliwości, dzięki którym nasze ogrodowe menu zdecydowanie się powiększy.

Miejsce użytkowania

Grillując na urządzeniu węglowym na balkonie przynależnym do mieszkania w bloku możemy narazić się na różne nieprzyjemności ze strony sąsiadów, straży miejskiej, a nawet policji. Musimy mieć na uwadze, że tradycyjny grill trzeba jakoś rozpalić. Niezależnie od tego, czy u użyjemy w tym celu drewna czy specjalnej podpałki, nie unikniemy dymu i charakterystycznego zapachu. A ten może nie spodobać się innym lokatorom, tym bardziej, jeśli ładna pogoda zachęca ich do otwarcia okna na oścież.

Grille gazowe i elektryczne nie powodują zadymiania, a jedynym zapachem, jaki roztaczają, jest woń przygotowywanego posiłku. Co więcej, nie wymagają dokładania do paleniska świeżego węgla czy brykietu. Brak konieczności rozpalania to także szybsze osiągnięcie temperatury roboczej. Pozwalają one również zachować ją na stałym poziomie, który łatwo regulować. W przeciwieństwie do tradycyjnego grilla, który wymaga w tej materii sporo wyczucia. Idealnie nadają się więc zarówno do domu, jak i ogródka.

Jeśli udajemy się na piknik z dala od domu, to najlepszym wyborem będzie przenośny grill węglowy. Prostota jego używania i brak konieczności zasilania prądem czy gazem jest jego ogromną zaletą. Mając jednak dostęp do źródła prądu, możemy rozważyć zakup grilla elektrycznego. Najgorzej w terenie radzą sobie natomiast grille gazowe, które nie tylko mają zazwyczaj spore gabaryty, ale także do sprawnego działania potrzebują sporej butli gazu.

Większość z nas całą zimę marzy o lecie i tęskni do ciepłych wieczorów spędzanych wśród rodziny i przyjaciół na wspólnym grillowaniu. Nic w tym dziwnego, ponieważ smak potraw z rusztu jest nie do zastąpienia, a wyjątkowy aromat tych dań sprawia, że na samą myśl o nich, cieknie nam ślinka. Bez względu na to, jaki grill wybierzemy dla siebie, to musi on przede wszystkim umożliwiać nam przygotowywanie różnorodnych posiłków. Dzięki temu będziemy w stanie przyrządzić na nim dania odpowiadające nie tylko naszym gustom, ale także zapraszanych przez nas na letnie imprezy gości.