Warzywa z własnego ogródka – czy warto je hodować?

Warzywa z własnego ogródka – czy warto je hodować?

Prowadzenie warzywnika wymaga sporych nakładów czasu i pracy, jednak daje równie wiele satysfakcji. Smak i aromat własnych upraw jest nie do podrobienia. To także świetny sposób na odciążenie domowego budżetu. Sprawdź, czy warto hodować warzywa w swoim ogródku.

Uprawa warzyw i ziół nie wymaga posiadania własnego ogródka czy działki, ponieważ w ograniczonym zakresie jesteśmy w stanie wyhodować je nawet na balkonie czy słonecznym parapecie. Kawałek ziemi pozwala nam jednak zaszaleć z ilością i różnorodnością ich gatunków i odmian, które trafią później na nasze talerze. Smak takich warzyw jest nieporównywalnie lepszy od tych sklepowych, a satysfakcja płynąca z efektów własnej pracy jest ogromna. Sprawdź, czy ich uprawa w ogródku się opłaca. Oto wszystko, co musisz wiedzieć na ten temat.

Jak założyć przydomowy warzywnik?

Metod uprawy warzyw jest wiele, a wybór najlepszej i najwygodniejszej dla nas powinien zależeć przede wszystkim od możliwości, jakie oferuje nasza ziemia. Na prawidłowy wzrost roślin wpływa bowiem szereg czynników, do których zaliczyć możemy na przykład odczyn gleby czy nasłonecznienie w ciągu dnia. Znając te właściwości bez problemu dobierzemy następnie taki sposób prowadzenia warzywnika oraz wybierzemy takie gatunki warzyw, które zapewnią nam dobre i zdrowe zbiory pod koniec sezonu.

Przykładowe sposoby uprawy warzyw w ogródku:

  • uprawa bezpośrednio w glebie
  • uprawa pod folią
  • uprawa w szklarni
  • uprawa w skrzyniach (drewnianych lub betonowych)
  • uprawa na wałach (permakultura)

Warzywa z własnego ogródka – jak wybierać nasiona?

Kupując nasiona lub rozsady do naszego warzywnika możemy skorzystać z oferty wielu różnych producentów. Bardzo dużą popularnością wśród miłośników uprawy warzyw w przydomowych ogródkach cieszą się jednak także nasiona sprowadzane z zagranicy. Warto natomiast wybierać przede wszystkim odmiany rodzime, pochodzące od polskich firm, które najlepiej przystosowane są do panujących w naszym kraju warunków klimatycznych i atmosferycznych.

Które warzywa są najbardziej plenne? Od czego zacząć pierwszą uprawę?

Początkujący ogrodnicy, którzy nie czują się jeszcze całkiem pewni w temacie odpowiedniej pielęgnacji upraw, powinni zacząć swoją przygodę z warzywnikiem od gatunków, które należą do najłatwiejszych w prowadzeniu oraz zazwyczaj zapewniają nam największe zbiory. Do takich warzyw zaliczyć można przede wszystkim:

  • sałaty (zwłaszcza odmiany liściowe)
  • fasolka szparagowa
  • fasolka tyczna
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe karłowe
  • ziemniaki
  • patisony
  • kabaczki
  • szczypior
  • koperek
  • pietruszka (natka)
  • szpinak (zwłaszcza odmiana nowozelandzka)
  • rzodkiewki
  • buraki liściowe
  • jarmuż

Do listy warzyw, które z powodu ich wysokiej plenności warto uprawiać w przydomowym warzywniku, należy jeszcze dodać te kilka gatunków wymienionych przez nas poniżej. Trzeba jednak pamiętać, że są one dość podatne na choroby grzybowe, różne szkodniki i spadki temperatur, dlatego ich zbiory nie zawsze są udane lub tak duże, jak początkowo zakładamy:

  • groszek cukrowy
  • bób
  • ogórki gruntowe (typ kwaszeniak lub korniszon)
  • papryka słodka mini
  • papryczki ostre mini

Jak pielęgnować warzywnik?

Opieka nad rosnącymi w naszym ogródku warzywami i ziołami wymaga przede wszystkim uważnej obserwacji i systematyczności. Musimy bowiem trzymać rękę na pulsie, aby w porę dostrzec rozwijające się na sadzonkach choroby lub atakujące je szkodniki. Jeśli w porę zastosujemy odpowiednie preparaty, to jesteśmy w stanie uratować nasze późniejsze zbiory przed całkowitą porażką.

Codzienna pielęgnacja warzywnika to także podlewanie i usuwanie chwastów. Brak wody niekorzystnie wpływa na rozwój roślin, zaburza ich smak, a także spowalnia lub całkowicie zatrzymuje rozrost. Natomiast chwasty nie tylko zabierają naszym warzywom wartości odżywcze z gleby, ale także mogą zasłonić im dostęp do odpowiedniej ilości promieni słonecznych.

Ostatnia rzeczą, o której trzeba pamiętać prowadząc uprawę warzyw, jest regularne karmienie naszej gleby, czyli nawożenie. Istnieje na to wiele naturalnych sposobów, dlatego nie należy kojarzyć nawozów wyłącznie z chemicznymi środkami. Do wzbogacenia ziemi w potrzebne jej składniki wystarczą bowiem również takie produkty pochodzenia roślinnego lub odzwierzęcego, jak obornik, kompost, biohumus czy gnojówka z pokrzyw.

Czy warto uprawiać warzywa we własnym ogródku?

Każdy doświadczony ogrodnik wie, że na zbiory w danym roku duży wpływ ma pogoda, a zwłaszcza duża ilość opadów i wilgotność. Sprzyjają one bowiem roznoszeniu się różnych chorób, które następnie atakują młode rośliny, prowadząc do ich gnicia lub zamierania. Nie do przewidzenia są także ataki różnych szkodników, które mogą pokusić się na nasze warzywa czy zioła. Jeśli mamy jednak szczęście, to nawet najmniejszy skrawek ziemi może umożliwić nam uprawę takiej ilości roślin jadalnych, które pozwolą nam na spore oszczędności na zakupach spożywczych.

Z tego powodu warto więc wybierać na swoją działkę odmiany wysokoplenne, łatwe w uprawie oraz odporne na choroby i szkodniki, aby móc maksymalnie cieszyć się z efektów naszej pracy. Każdy z gatunków ma jednak inne tempo wzrostu, dlatego odpowiednie planowanie upraw w warzywniku w danym sezonie jest bardzo dobrą praktyką. Stosując przedplon, plon główny i poplon możemy bowiem wykorzystać całkowicie możliwości, jakie daje nam okres wegetacyjny w naszym kraju.