Domowa pizza z salami

Domowa pizza z salami

Fot. Menmagazine

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 20 świeżych drożdży
  • 2/3 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plastrów salami
  • kilka plastrów wędliny
  • 10 pieczarek
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 250 g tartej mozzarelli

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto przez 2-3 minuty, powoli dolewając resztę ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je do miski, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano do smaku. Całość podsmażamy przez 5 minut, a następnie blendujemy na gładką konsystencję.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kulkę mozzarelli odcedzamy z wody i kroimy w plastry.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach, pamiętając o zachowaniu grubszych brzegów. Rozsmarowujemy sos, kładziemy plastry mozzarelli, pieczarki, salami i szynkę. Posypujemy suszonym oregano i tartym serem.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pizzę pieczemy na blaszce przez 15 minut do momentu kiedy spód i brzegi będą zarumienione.

Smacznego!