PRZEPIS NA IDEALNY STEK

PRZEPIS NA IDEALNY STEK

Fot. Menmagazine

Mięso smażymy po dwie minuty z każdej strony. Przewracamy tylko raz! Następnie umieszczamy w piekarniku na 3 minuty w 180 stopniach. Jeśli lubicie masło, możemy położyć łyżkę na dopiero co wyciągnięty stek z piekarnika. Wtedy również dodajemy świeżo mielony pieprz i opcjonalnie gałązkę rozmarynu lub tymianku. Przed podaniem, mięso musi chwilę odpocząć i rozluźnić, dlatego odstawiamy go na 3 minuty.

Stopień wysmażenia steku zależy od jego grubości. Mając mięso o grubości 4-5 cm i wadze 250 gram, smażymy je 1 minutę, jeśli lubimy mięso krwiste, 2 minuty, jeśli wolimy średnio wysmażone, a 3 minuty pozwolą nam na uzyskanie mięsa mocno wysmażonego.

stek-gotowy-menmagazine PRZEPIS NA IDEALNY STEK

Fot. Menmagazine