Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • olej rzepakowy

Na sos:

  • 500 przecieru pomidorowego
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrejj papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, cynamonem, kuminem, ostrą papryką i 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy siekany czosnek, dodajemy wszystkie przyprawy na sos, wlewamy przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Do sosu wrzucamy kawałki kurczaka i ponownie gotujemy 10 minut, aż kurczak będzie idealnie miękki. Przed samym podaniem wlewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy z ugotowanym ryżem lub pieczywem.

Smacznego!