Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 100 g ugotowanego ryżu
- olej rzepakowy
Na sos:
- 500 przecieru pomidorowego
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrejj papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, imbirem, cynamonem, kuminem, ostrą papryką i 3 łyżkami oleju rzepakowego. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy siekany czosnek, dodajemy wszystkie przyprawy na sos, wlewamy przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Do sosu wrzucamy kawałki kurczaka i ponownie gotujemy 10 minut, aż kurczak będzie idealnie miękki. Przed samym podaniem wlewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy z ugotowanym ryżem lub pieczywem.
Smacznego!