Składniki:
- pierś z kurczaka
- 250 g brokułów (mogą być mrożone)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 50 g parmezanu
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 chilli
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy chilli, cebulę oraz czosnek drobno siekamy, brokuły dzielimy na niewielkie różyczki. Mięso myjemy, kroimy na kawałki. W gorącej wodzie gotujemy brokuły przez około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy pokrojone mięso i smażymy do złotego koloru. Następnie wlewamy śmietankę, wrzucamy brokuły, chilli, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem. Kurczak najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.
Smacznego!