Carbonara

Carbonara

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 100 g wędzonego boczku
  • 30 dag tatrego parmezanu
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie jajka roztrzepujemy w niewielkiej miseczce wraz ze śmietanką i odstawiamy. Boczek kroimy w podłużne paski, jeśli posiada skórę należy ją odkroić. Czosnek wraz z cebulą myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy boczek do lekkiego zarumienienia, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem. Całość smażymy około 3 minut, po tym czasie dodajemy ugotowany makaron, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makron polewamy śmietanką wraz z roztrzepanymi jajkami i jeszcze raz mieszamy. Jajka nie mogą się ściąć, mają utworzyć kremowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i bazylią.

Smacznego!