Składniki:
- 150 g makaronu tagliatelle
- 100 g wędzonego boczku
- 30 dag tatrego parmezanu
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 36 %
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie jajka roztrzepujemy w niewielkiej miseczce wraz ze śmietanką i odstawiamy. Boczek kroimy w podłużne paski, jeśli posiada skórę należy ją odkroić. Czosnek wraz z cebulą myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy boczek do lekkiego zarumienienia, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem. Całość smażymy około 3 minut, po tym czasie dodajemy ugotowany makaron, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Makron polewamy śmietanką wraz z roztrzepanymi jajkami i jeszcze raz mieszamy. Jajka nie mogą się ściąć, mają utworzyć kremowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i bazylią.
Smacznego!