Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 180 ml ciepłej wody
- 20 świeżych drożdży
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Na sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów wędliny
- 10 pieczarek
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 250 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy i dodajemy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto przez 2-3 minuty, powoli dolewając resztę ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je do miski, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano do smaku. Całość podsmażamy przez 5 minut, a następnie blendujemy na gładką konsystencję.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kulkę mozzarelli odcedzamy z wody i kroimy w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach, pamiętając o zachowaniu grubszych brzegów. Rozsmarowujemy sos, kładziemy plastry mozzarelli, pieczarki, salami i szynkę. Posypujemy suszonym oregano i tartym serem.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, pizzę pieczemy na blaszce przez 15 minut do momentu kiedy spód i brzegi będą zarumienione.
Smacznego!