Składniki:
- 1 bagietka
- 4 jajka
- 4 plastry boczku
- garść siekanego szczypiorku
- 2 łyżki octu
Na sos holenderski:
- 4 żółtka
- 80 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu.
Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku bądź w tosterze do momentu aż będzie chrupkie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody wraz z octem. Przy pomocy łyżki tworzymy wir wodny, wbijamy jajko, gotujemy 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy czynności z kolejnymi jajkami.
Na chrupiących bagietkach układamy plastry boczku i ugotowane jajka. Całość polewamy sosem holenderskim i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!