Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje

Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 4 jajka
  • 4 plastry boczku
  • garść siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki octu

Na sos holenderski:

  • 4 żółtka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu.

Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku bądź w tosterze do momentu aż będzie chrupkie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek.

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody wraz z octem. Przy pomocy łyżki tworzymy wir wodny, wbijamy jajko, gotujemy 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Powtarzamy czynności z kolejnymi jajkami.

Na chrupiących bagietkach układamy plastry boczku i ugotowane jajka. Całość polewamy sosem holenderskim i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!