Jak zadbać o swoją dietę jesienią?

Jak zadbać o swoją dietę jesienią?

Wraz z końcem lata nasza odporność na różne zarazki zaczyna stopniowo spadać. Wiele osób boryka się wtedy z nawracającymi infekcjami oraz ogólnym spadkiem nastroju. Możemy temu jednak przeciwdziałać. Sprawdź, jak zadbać o swoją dietę jesienią, aby mieć dużo energii do działania i nie dać się chorobom.

Nie od dziś wiadomo, że odporność bierze się z brzucha. Dbanie o odpowiednio zbilansowany i różnorodny jadłospis jest więc podstawą naszej dobrej kondycji i zdrowia. Oto sprawdzone sposoby, jak zadbać o swoją dietę jesienią.

SEZONOWE WARZYWA I OWOCE

Początek jesieni to idealna pora na korzystanie w naszej kuchni z sezonowych warzyw i owoców, których o tej porze roku w Polsce nie brakuje. Świeże produkty, prosto z pola posiadają bowiem najwięcej wartości odżywczych i wyjątkowy smak. Zimą przyjdzie czas na zjadanie mrożonek, puszek i przetrzymywanych miesiącami w sklepowych chłodniach plonów. We wrześniu i październiku podstawmy więc na to, co ma dla nas natura.

W swoim przepisach warto sięgać jesienią po następujące warzywa i owoce sezonowe:

  • dynie
  • cukinie
  • patisony
  • kabaczki
  • brukiew
  • rzepa
  • jarmuż
  • szpinak
  • cykoria
  • brukselka
  • kalafior
  • brokuł
  • kapusta biała
  • kapusta czerwona
  • marchew
  • pietruszka
  • pasternak
  • karczochy
  • bakłażan
  • papryka
  • grzyby leśne
  • śliwki
  • gruszki
  • jabłka
  • żurawina
  • aronia
  • pigwa
  • winogrona

KISZONKI

Działanie probiotyczne kiszonek oraz ich pozytywny wpływ na naturalną odporność zostały potwierdzone przez specjalistów już dawno temu. Bez problemu znajdziemy w sklepach kiszoną kapustę, ogórki czy zakwas buraczany. Nie brakuje jednak producentów, których oferta kiszonych warzyw i owoców jest o wiele większa. Małym kosztem możemy także przygotować je samodzielnie w domu, ponieważ takie konserwowanie żywności nie jest wcale trudne. Potrzebne do tego będą nam jedynie woda, sól oraz wybrane przez nas przyprawy. Resztą zajmą się dobre bakterie i procesy fermentacyjne.

Włączanie kiszonek do naszej diety sprawi, że zyska na tym nie tylko mikroflora bakteryjna naszych jelit i odporność. Są bowiem cennym źródłem witaminy C, A, E, B2, niacyny oraz przeciwutleniaczy. Kiszone owoce i warzywa ułatwiają także naszemu organizmowi przyswajanie żelaza i wapnia, regulują poziom cukru i cholesterolu, a także przeciwdziałają zaparciom i biegunkom, stanom zapalnym układu trawiennego czy alergiom pokarmowym.

NATURALNE WSPARCIE ODPORNOŚCI

Zanim sięgniemy jesienią po suplementy diety, zacznijmy od naturalnych sposobów na budowanie swojej odporności na różne drobnoustroje. Przeziębienie i grypa może dopaść każdego z nas, jednak gdy dzieje się to częściej niż 3-4 razy w roku, to warto przyłożyć więcej uwagi do stanu naszej bariery ochronnej. Spożywanie określonych produktów spożywczych, roślin i ziół może jednak sprawić, że nasz organizm będzie lepiej radził sobie z infekcjami bez potrzeby korzystania z tabletek.

Oto lista najważniejszych z nich, które powinniśmy jeść regularnie o tej porze roku, aby budować odporność na jesienne i zimowe choroby:

  • kiszonki
  • czosnek
  • cebula
  • cytryna
  • imbir
  • kurkuma
  • miód
  • jeżówka purpurowa
  • czarny bez
  • acerola
  • aronia
  • żurawina
  • jagody goji

ŹRÓDŁA WITAMIN I MINERAŁÓW

Urozmaicona i zbilansowana dieta, oparta o wartościowe produkty, świeże warzywa i owoce jest podstawą naszej dobrej kondycji fizycznej. Jedzenie jest paliwem dla naszego ciała, ale wpływa także na naszą psychikę. Ubogi jadłospis, który nie dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych, witamin i minerałów, może więc przyczynić się do rozwoju różnych problemów zdrowotnych. W tym do spadku odporności, dlatego tak ważne jest dbanie o to, co trafia do naszego brzucha. Jesienią powinniśmy przede wszystkim skupić się na spożywaniu produktów, które są źródłem witaminy C, D i kwasów omega 3. To właśnie one mają największy udział w walce z przeziębieniem i grypą.

WITAMINA C:

  • natka pietruszki
  • papryka
  • jarmuż
  • brukselka
  • szpinak
  • kalafior
  • czarna porzeczka
  • poziomki
  • truskawka
  • kiwi
  • cytryna
  • pomarańcza
  • grejpfrut

WITAMINA D:

  • łosoś
  • dorszcz
  • śledź
  • makrela
  • sardynka
  • węgorz
  • grzyby Shiitake
  • jajka
  • wątroba
  • oleje roślinne

KWASY OMEGA 3:

  • ryby (np. łosoś, makrela, sardynka, śledź)
  • algi
  • olej lniany
  • orzechy włoskie
  • siemię lniane

KIEDY SIĘGAĆ PO SUPLEMENTY DIETY?

Zdarza się, że pomimo szczerych chęci i usilnych starań, nasz organizm nadal cierpi na niedobory witamin czy mikroelementów. Współcześnie nie zaleca się jednak stosowania suplementów diety bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej i wykonania stosownych badań krwi. Jeśli potwierdzi się fakt, że czegoś nam brakuje, to znajdziemy na rynku wiele suplementów wysokiej jakości, które wspomogą nasz organizm jesienią. Nie róbmy tego jednak na własną rękę, bo przedawkowanie witamin może być równie szkodliwe i groźne, jak ich niedobór.

Podstawą naszego dobrego zdrowia i samopoczucia jest różnorodna i zbilansowana dieta. Dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom nasz organizm otrzymuje wszystkie składniki pokarmowe, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aby cieszyć się silną odpornością na choroby, musimy więc zacząć od zmiany swojego żywienia. Wtedy walka z jesiennymi infekcjami będzie krótka i bezproblemowa.