Karkówka w sosie własnym 

Karkówka w sosie własnym 

Prosty  do wykonania, a do tego przepyszny przepis? Karkówka w sosie własnym, która skradnie serca wielu osób.

Koniecznie przygotuj to danie dla swojej ukochanej. Gwarantujemy Ci, że skradniesz jej serce!

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • woda,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Potnij karkówkę w plastry o grubości 2 cm, przypraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej,
  • na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie podsmaż kawałki karkówki na złoty kolor,
  • cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż je z odrobiną oleju na małej patelni aż cebula się zeszkli,
  • do karkówki dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, dodaj pozostałe przyprawy i wlej 400 ml wody,
  • całość duś na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Porady:

W razie potrzeby możesz po duszeniu zagęścić sos mąką lub odrobiną śmietany. Karkówka w sosie własnym idealnie będzie komponować się z młodymi ziemniaczkami i surówką z modrej kapusty a zamiast ziemniaków możesz podać również kopytka albo kluski śląskie.