Karkówka w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym

Prosty  do wykonania, a do tego przepyszny przepis? Karkówka w sosie własnym, która skradnie serca wielu osób.

Koniecznie przygotuj to danie dla swojej ukochanej. Gwarantujemy Ci, że skradniesz jej serce! Karkówka w sosie własnym to jest to!

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 liść laurowy,
  • woda,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Potnij karkówkę w plastry o grubości 2 cm, przypraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej,
  • następnie na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a potem podsmaż kawałki karkówki na złoty kolor,
  • cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż je z odrobiną oleju na małej patelni aż cebula się zeszkli,
  • następnie do karkówki dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, dodaj pozostałe przyprawy i wlej 400 ml wody,
  • całość duś na wolnym ogniu przez około 40 minut,
  • wyłóż danie na talerze i delektuj się przepysznym jedzeniem.

Karkówka w sosie własnym porady:

W razie potrzeby możesz po duszeniu zagęścić sos mąką lub odrobiną śmietany. Przygotowana w ten sposób karkówka idealnie będzie komponować się z młodymi ziemniaczkami i surówką z modrej kapusty. Jeśli jednak nie jesteś fanem ziemniaki, to zamiast nich możesz podać również karkówkę z kopytkami albo kluskami śląskimi.