Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 250 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
Do podania:
- grzanki
- śmietana lub jogurt naturalny
- pestki dyni
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Usuwamy miąższ wraz z pestkami z dyni, a następnie kroimy ją i ziemniaki w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym maśle. Wsypujemy imbir, kurkumę, sól i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy przez 25 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zupę doprawiamy do smaku i blendujemy wraz z mlekiem na gładki krem.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, pestkami dyni i chrupiącymi grzankami.
Smacznego!