Krem z dyni

Krem z dyni

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • grzanki
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • pestki dyni

Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Usuwamy miąższ wraz z pestkami z dyni, a następnie kroimy ją i ziemniaki w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanym maśle. Wsypujemy imbir, kurkumę, sól i smażymy przez 3 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy przez 25 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zupę doprawiamy do smaku i blendujemy wraz z mlekiem na gładki krem.

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, pestkami dyni i chrupiącymi grzankami.

Smacznego!