Lato to idealna pora na odkrycie w sobie talentu barmańskiego i eksperymentowanie z nowymi smakami. Bez względu na to, czy lubimy pić wódkę, rum, tequilę czy gin, znajdziemy wśród przepisów na alkoholowe koktajle coś odpowiedniego dla siebie. Oto najlepsze letnie drinki, których musisz spróbować.
Kolorowe koktajle z palemką to coś, co wielu z nas kojarzy się z wakacjami, odpoczynkiem i spędzaniem czasu na rajskiej plaży. Letnie drinki są orzeźwiające i świetnie pasują do wysokich temperatur powietrza, które panują o tej porze roku. Sprawdź te przepisy na najpopularniejsze z nich, które z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu.
MOJITO
Składniki:
- 60 ml białego rumu
- 1 łyżeczka cukru (biały lub trzcinowy)
- woda gazowana
- liście świeżej mięty
- kostki lodu lub kruszony lód
Przygotowanie:
- Wymieszaj i lekko potłucz ze sobą sok z limonki, cukier i liście mięty.
- Przelej do wysokiej szklanki z lodem.
- Dolej rumu, wymieszaj i dopełnij szklankę gazowaną wodą.
MARGARITA
Składniki:
- 50 ml tequili
- 20 ml likieru typu triple sec
- 25 ml soku z limonki
- lód
Przygotowanie:
- Do barmańskiego shakera włóż lód, tequilę, likier typu triple sec i sok z limonki.
- Wymieszaj do momentu ochłodzenia się składników i przelej do kieliszka z lodem.
- Podaj w kieliszku ozdobionym crustą z soli
CAIPIRINHA
Składniki:
- 50 ml Cachaça
- 5 łyżeczek brązowego cukru (trzcinowego)
- 2 limonki
- lód
Przygotowanie:
- Limonki pokroić w cząstki i potłuc z cukrem. Powstały syrop wystarczy na przygotowanie czterech drinków.
- ¼ powstałego syropu wymieszać z Cachacą.
- Przelać do szklanki z lodem.
CUBA LIBRE
Składniki:
- 50 ml rumu
- 100 ml coli
- połowa limonki
- lód
Przygotowanie:
- Pokroić limonkę w cząstki. Wycisnąć sok z dwóch cząstek do wysokiej szklanki.
- Do szklanki włożyć pozostałe cząstki limonki, lód oraz sok.
- Dolać rumu, uzupełnić colą oraz wymieszać.
MIMOSA
Składniki:
- 150 ml prosecco
- 150 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty)
Przygotowanie:
- Do kieliszka wlać processo (lub szampana).
- Dodać świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy.
DAIQUIRI
Składniki:
- 50 ml białego rumu
- 25 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
- lód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać w barmańskim shakerze.
- Przelać do kieliszka.
APEROL SPRITZ
Składniki:
- 75 ml prosecco
- 50 ml Aperolu
- woda gazowana
- lód
Przygotowanie:
- Do szklanki włożyć lód.
- Dolać Aperol i prosecco.
- Uzupełnić wodą gazowaną.
PINA COLADA
Składniki:
- 60 ml białego rumu
- 120 ml soku ananasowego
- 60 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Zmiksować składniki w blenderze, do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelać do wysokiej szklanki.
SEX ON THE BEACH
Składniki:
- 25 ml wódki
- 15 ml brzoskwiniowego Schnappsa
- 25 ml soku żurawinowego
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- lód
Przygotowanie:
- Wódkę, schnappsa, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz sok żurawinowy wymieszać razem.
- Przelać do szklanki wypełnionej lodem.
TEQUILA SUNRISE
Składniki:
- 50 ml tequili
- 2 duże łyżki Grenadiny
- 1 łyżeczka triple sec
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- lód
Przygotowanie:
- Do barmańskiego shakera włożyć lód, sok pomarańczowy i wyciśnięty z cytryny, tequilę oraz triple sec. Wymieszać do momentu ochłodzenia się składników.
- Powoli wlać do szklanki z Grenadiną i kostkami lodu.
GIN AND TONIC
Składniki:
- 50 ml ginu
- 50 ml toniku
- 50 ml wody gazowanej
- lód
Przygotowanie:
- Do szklanki włożyć lód i cząstki limonki.
- Dolać rum, tonik i wodę gazowaną.
LONG ISLAND ICED TEA
Składniki:
- 50 ml wódki
- 50 ml ginu
- 50 ml Tequila Reposado
- 50 ml rumu
- 50 ml triple sec
- 50 ml soku z limonki
- 500 ml coli
- lód
Przygotowanie:
- Wódkę, gin, tequilę, rum i triple sec umieścić w dzbanku.
- Dodać soku z limonki i dużo lodu.
- Wypełnić colą i wymieszać.
- Dzbanek wystarcza na podanie czterech drinków.
COSMOPOLITAN
Składniki:
- 60 ml wódki
- 30 ml soku żurawinowego
- 30 ml likieru pomarańczowego
- sok wyciśnięty z połowy limonki
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki w shakerze z lodem.
- Przelać do kieliszka do martini.
NEGRONI
Składniki:
- 25 ml ginu
- 25 ml Campari
- 25 ml słodkiego wermutu
- lód
Przygotowanie:
- Gin, wermut i Campari wymieszać w dużej szklance z lodem do momentu ochłodzenia się składników.
- Przelać do szklanki z lodem (najlepiej z jedną dużą kostką lodu).
APPLETINI
Składniki:
- 50 ml wódki
- 50 ml tłoczonego soku jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- W shakerze barmańskim wypełnionym lodem wymieszać tłoczony sok jabłkowy, sok z cytryny i syrop klonowy aż do ochłodzenia się składników.
- Przelać do kieliszka do martini.
Letnie drinki są kolorowe, orzeźwiające i najczęściej słodkie lub słodko-kwaśne. Idealnie sprawdzą się zarówno na popołudniowe spotkania w gronie znajomych, jak i całonocne imprezy taneczne. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a różnorodność przepisów pozwoli nam znaleźć takie, które przypadną do gustu wszystkim zaproszonym przez nas gościom.