Pałki z kurczaka w aromatycznych ziołach

Pałki z kurczaka w aromatycznych ziołach

Mięso z kurczaka można jeść na wiele sposobów – gotowane, smażone, grillowane czy pieczone. Chcielibyśmy pokazać prosty przepis na pałki z kurczaka w aromatycznych ziołach, które zawsze będą udane. Przepis sprawdzi się zarówno na wieczór w męskim gronie, jak i na romantycznym spotkaniu z ukochaną. A przy tym wymaga naprawdę niewiele wkładu pracy!

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany, kurkuma,
  • rękaw do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni na funkcji grzania góra-dół.
  2. Do miseczki wsypujemy przyprawy i mieszamy je ze sobą. Po wymieszaniu część przyprawowej mieszanki przekładamy do rękawa do pieczenia.
  3. Obmywamy pałki z kurczaka i po jednej – dwóch sztukach przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy mieszanką przyprawową. Robimy tak aż skończy nam się mięso.
  4. Następnie zamykamy klipsem rękaw do pieczenia i delikatnymi ruchami obracamy go w taki sposób, aby przyprawy równomiernie rozłożyły się na kawałkach mięsa.
  5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego nie przykrywamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę.
  6. Jeżeli zależy nam na bardziej chrupiącej skórce, to 10 minut przed końcem pieczenia możemy przeciąć rękaw i go rozchylić.
  7. Pałki z kurczaka w aromatycznych ziołach idealnie pasują do dań z ryżem i letnią sałatką z pomidorami, rzodkiewkami i ogórkami.