Składniki:
- 1 wypatroszony labraks
- 200 g całych liści szpinaku
- 1 cytryna
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie:
Zaczynamy naturalnie od umycia ryby i liści szpinaku pod bieżącą wodą. Rybę nacieramy solą od wewnątrz i zewnątrz, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni dusimy drobno pokrojony czosnek i po kilku minutach dodajemy całe liście szpinaku. Całość dusimy do całkowitej miękkości. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i do jej środka wkładamy gotowy, uduszony szpinak z czosnkiem, gałązkę rozmarynu i pokrojoną w plasterki cytrynę. Do naczynia oprócz ryby, wkładamy jeszcze kilka plasterków cytryny i pomidorki koktajlowe. Następnie pieczemy labraksa w 250 stopniach przez około 15-20 minut.
Smacznego!