Pulpety w sosie curry

Pulpety w sosie curry

Fot. MenMagazine

Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółte papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1  czubata łyżka curry
  • 150 ml białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 papryczka chilli

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Mięso dokładnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Następnie z powstałej masy formujemy niewielkie kulki. Na rozgrzanym oleju smażymy pulpety, po ok. 2-3 minuty z obu stron. W międzyczasie kroimy żółtą paprykę w paski i chilli w drobne kawałki. Obie papryki smażymy na drugiej patelni na średnim ogniu do momentu aż zmiękną. Po usmażeniu wszystkich pulpetów, do oleju z patelni dodajemy mąkę, curry, wino oraz bulion, mieszamy i podgrzewamy. Po kilku minutach dorzucamy pulpety, uduszone papryki i całość dusimy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Pulpety w sosie curry można podawać z ryżem.

Smacznego!