Składniki:
- 400 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 żółte papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 czubata łyżka curry
- 150 ml białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 papryczka chilli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pulpetów. Mięso dokładnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Następnie z powstałej masy formujemy niewielkie kulki. Na rozgrzanym oleju smażymy pulpety, po ok. 2-3 minuty z obu stron. W międzyczasie kroimy żółtą paprykę w paski i chilli w drobne kawałki. Obie papryki smażymy na drugiej patelni na średnim ogniu do momentu aż zmiękną. Po usmażeniu wszystkich pulpetów, do oleju z patelni dodajemy mąkę, curry, wino oraz bulion, mieszamy i podgrzewamy. Po kilku minutach dorzucamy pulpety, uduszone papryki i całość dusimy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Pulpety w sosie curry można podawać z ryżem.
Smacznego!