Składniki:
- 1 sałata rzymska
- garść pomidorków koktajlowych
- 4 ugotowane jajka przepiórcze lub 2 jaja kurze
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 pierś z kurczaka
- garść czosnkowych grzanek
Sos:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej kawałki kurczaka, które możemy dodatkowo przyprawić solą i ulubionymi przyprawami. Grillujemy przez około 10 minut do złotego koloru. W międzyczasie na talerzu kładziemy umyte, porwane liście sałaty, połówki pomidorów, jajek, a na końcu kawałki kurczaka W małej miseczce umieszczamy żółtko, musztardę, przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, sok z cytryny, a następnie stopniowo dolewamy oliwę. Całość energicznie mieszamy, a na końcu doprawiamy do smaku. Przed podaniem sałatę polewamy przygotowanym sosem, posypujemy tartym parmezanem i czosnkowymi grzankami.
Smacznego!