Sałatka cezar

Sałatka cezar

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 4 ugotowane jajka przepiórcze lub 2 jaja kurze
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść czosnkowych grzanek

Sos:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej kawałki kurczaka, które możemy dodatkowo przyprawić solą i ulubionymi przyprawami. Grillujemy przez około 10 minut do złotego koloru. W międzyczasie na talerzu kładziemy umyte, porwane liście sałaty, połówki pomidorów, jajek, a na końcu kawałki kurczaka W małej miseczce umieszczamy żółtko, musztardę, przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku, sok z cytryny, a następnie stopniowo dolewamy oliwę. Całość energicznie mieszamy, a na końcu doprawiamy do smaku. Przed podaniem sałatę polewamy przygotowanym sosem, posypujemy tartym parmezanem i czosnkowymi grzankami.

Smacznego!