Składniki:
- 1 kg skrzydełek i udek z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco
Na sos BBQ:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Na biały sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu bbq. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos worcestershire, musztardę, ocet, wędzoną i ostra paprykę. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Sos BBQ łączymy z miodem, sosem sojowym i ostrą papryką. W tak powstałej marynacie umieszczamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Skrzydełka układamy na aluminiowej tace i grillujemy przez 20 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocista.
W międzyczasie przygotowujemy biały sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Skrzydełka i udka kurczaka podajemy z przygotowanymi sosami.
Smacznego!