SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ

SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek i udek z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco

Na sos BBQ:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Na biały sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu bbq. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy siekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, miód, sos worcestershire, musztardę, ocet, wędzoną i ostra paprykę. Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Sos BBQ łączymy z miodem, sosem sojowym i ostrą papryką. W tak powstałej marynacie umieszczamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Skrzydełka układamy na aluminiowej tace i grillujemy przez 20 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocista.

W międzyczasie przygotowujemy biały sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Skrzydełka i udka kurczaka podajemy z przygotowanymi sosami.

Smacznego!