Przepis na danie którym skradniesz jej serce. Jak przygotować pieczoną gęś?

Przepis na danie którym skradniesz jej serce. Jak przygotować pieczoną gęś?

Obchody Dnia Świętego Marcina zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz wprowadzić na nasze stoły dania z gęsiny, które są jego tradycją. Przygotowanie wyjątkowego posiłku, który skradnie serce naszej partnerki nie musi być trudne. Sprawdź, jak przygotować pieczoną gęś.

Przygotowanie wyjątkowej, romantycznej kolacji we dwoje wymaga trochę pracy, ale z pewnością włożony przez nas trud zostanie doceniony przez naszą partnerkę. Jesień, a zwłaszcza listopad, to czas gęsiny, grzybów i warzyw sezonowych. Dobrze jest więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej, tworząc nowe i zaskakujące dania.

Przykładem posiłku, który nie jest skomplikowany, ale za to świetnie prezentuje się na stole, jest pieczona w całości gęś z wybranymi przez nas dodatkami. Poniżej przedstawiamy nasz mały poradnik, dzięki któremu skomponowanie pysznego posiłku z gęsiny będzie proste i przyjemne.

Jak wybrać odpowiednie mięso?

Bardzo trudno w polskich sklepach o świeże mięso z gęsi, które ma w tej formie najwięcej walorów smakowych. W okresie poprzedzającym obchody Dnia Świętego Marcina, gdy w całym kraju odbywają się liczne konkursy kulinarne na potrawy z gęsiny, łatwiej jest znaleźć je na małych, lokalnych targowiskach lub kupić bezpośrednio od hodowców.

Bez problemu możemy jednak dostać mrożone w całości tuszki, które sprzedawane są w większości dużych supermarketów. Aby mięso zachowało swoje właściwości, należy rozmrażać je w lodówce, co zajmuje około dwóch dni.

Jak zamarynować gęś?

Na dzień przed pieczeniem gęsi, należy natrzeć ją przyprawami i zamarynować. Dzięki temu wszystkie aromaty przenikną głęboko do mięsa i nabierze ono upragnionego przez nas smaku i aromatu. Najczęściej wykorzystuje się do tego: sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec, majeranek, czosnek, szałwia lub cząber. Do wykonania zalewy natomiast polecane są: miód, czerwone wino lub ocet jabłkowy.

Jaki farsz pasuje do gęsiny?

Gęś pieczona w całości może zostać przez nas wypełniona farszem, który po upieczeniu podajemy na talerz razem z mięsem. Mogą to być nadzienia na bazie kaszy gryczanej lub kaszy pęczak, chleba, bułki tartej lub podrobów z dodatkiem grzybów, ziół oraz słodkich lub kwaśnych owoców, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze.

Jaki sos do gęsi?

Mięso z gęsi najlepiej komponuje się z sosami lekko słodkimi i kwaśnymi. Idealnie sprawdzą się więc te z dodatkiem jabłek, śliwek lub powideł śliwkowych, żurawiny, wina lub miodu. Po upieczeniu mięsa wystarczy zebrać łyżką nadmiar wytopionego tłuszczu, przelać pozostały płyn do małego garnka, przyprawić i zagęścić zaklepką, czyli mąką rozrobioną w zimnej wodzie i zagotować do otrzymania pożądanej przez konsystencji.

Z czym podawać pieczoną gęś?

Do pieczonej w całości gęsi pasuje wiele dodatków, które możemy zrobić samodzielnie lub kupić już gotowe do podgrzania. Należą do nich:

  • gotowane ziemniaki
  • pieczone łódeczki z ziemniaków z ziołami
  • ziemniaczane puree
  • puree z warzyw korzeniowych, np. z pasternaku, brukwi, selera korzeniowego, pietruszki korzeniowej
  • puree z dyni
  • kluski śląskie
  • szagówki, kopytka
  • pyzy, pampuchy, kluski na parze
  • kasza pęczak, jęczmienna lub gryczana

Jakie warzywa podać do gęsi?

Podając na obiad lub kolację mięso z gęsiny, warto zaproponować naszym gościom kilka dodatków, które podkreślą jego smak i dobrze się z nim komponują. Najlepsze będą potrawy kwaśne, słodkie lub lekko ostre:

  • kiszone warzywa
  • warzywa w occie
  • zapiekane warzywa z miodem i ostrą papryką
  • modra kapusta
  • kapusta zasmażana
  • kiszona kapusta
  • buraczki

Jakie wino pasuje do dań z gęsiny?

Mięso z gęsi jest ciemniejsze niż popularny, dobrze nam znany drób, ale nie tak czerwone jak na przykład mięso z kaczki. Ma również dużo łagodniejszy aromat niż mięso pochodzące od dzikiego ptactwa. Wybór wina będzie zależeć od tego, jak naszą gęś przyprawimy i z czym podamy. Do najczęściej polecanych win czerwonych i białych, które pasują do dań z gęsiny należą:

  • wino świętomarcińskie – posiadają żywą i ostrą kwasowość
  • beaujolais nouveau – młode, świeżo przefermentowane wino
  • wina czerwone – Pinot Noir, Barbaresco, Barolo, wina burgundzkie, wina z regionu Bordeaux
  • wina białe – Pinot Gris, Muscat, Riesling, Gewürztraminer, Riesling Spätlese

Jak upiec gęś w całości?

Aby dobrze obliczyć czas, jaki nasze mięso musi spędzić w piekarniku, warto trzymać się zasady 45 minut pieczenia na 1 kilogram tuszki. Najlepszym do tego celu naczyniem będzie gęsiarka, brytfanna, naczynie żaroodporne z przykryciem lub w ostateczności specjalny rękaw foliowy do pieczenia mięs. Dzięki temu będzie ono soczyste i aromatyczne.

Pieczenie gęsi zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 stopni, a po około 2 godzinach zwiększamy moc do 180 stopni. Dobrze jest podlewać gęś wytopionym tłuszczem, aby wzbogacić mięso w dodatkowe walory smakowe. Nie należy go jednak nakłuwać, aby zapobiec wyciekaniu soków.

Jak sprawdzić czy mięso się upiekło?

Wystarczy pociągnąć za skrzydełko i jeśli będziemy mogli z łatwością nim poruszyć, będzie odchodzić bez trudu od korpusu, to nasza gęś jest już odpowiednio upieczona. Niekorzystnie dla gęsiny działa ponowne podgrzewanie mięsa, ponieważ staje się twarda i sucha, dlatego jeśli z naszego posiłku pozostaną nam resztki, to lepiej wykorzystać je jako składnik sałatki na bazie rukoli.

Dania z gęsiny wracają na nasze stoły i z każdym rokiem stają się coraz bardziej popularne. To świetna wiadomość, ponieważ jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Przygotowanie pieczonej gęsi w całości to jeden z najprostszych sposobów na jej podanie, a nie brakuje innych przepisów, które warto wypróbować. Z pewnością przypadnie do gustu wielu paniom, które potrafią docenić dobry, domowy posiłek.