Trzy pomysły na wyjątkowe śniadanie

Trzy pomysły na wyjątkowe śniadanie

Pierwszy posiłek dnia powinien być przede wszystkim smaczny i pożywny. Wysokiej jakości składniki są pełne wartości odżywczych i dostarczają nam energii do działania. Sprawdź trzy pomysły na wyjątkowe śniadanie, którymi zaskoczysz swoją partnerkę.

Miłość do jedzenia łączy wielu ludzi, a nie ma chyba nic piękniejszego, niż pyszne śniadanie podane prosto do łóżka. Wtedy dzień staje się lepszy, a pełni energii po pożywnym posiłku mamy ochotę do działania. Dla każdego smakosza odkrywanie kuchni regionów i innych części świata jest prawdziwą pasją. Próbowanie nowych smaków i składników wywołuje autentyczną radość i ekscytację. 

Przygotowując posiłek dla naszej ukochanej musimy zadbać przede wszystkim o produkty wysokiej jakości. Nawet typ jajek, rodzaj wędliny lub pomidorów może wpłynąć na walory smakowe całej potrawy, dlatego warto kupować składniki świeże i wytwarzane bez dodatku sztucznych ulepszaczy. Przedstawiamy nasze trzy sprawdzone przepisy na wyjątkowe śniadanie, które zaskoczą rano każdą kobietę.

FRITTATA – ZAPIEKANY OMLET NA WYPASIE

Składniki:

  • szynka parmeńska
  • młode liście szpinaku (tzw. szpinak baby)
  • suszone pomidory
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • ser feta
  • mozzarella w kulkach
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżki śmietanki słodkiej 30%
  • czosnek
  • 2 cebule szalotki lub siedmiolatka
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • oregano
  • olej lub klarowane masło

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę o łagodnym smaku (np. siedmiolatka, szalotka lub dymka), posiekany czosnek i świeże liście szpinaku.
  • Dodaj pozostałe składniki, czyli pokrojoną szynkę parmeńską, suszone pomidory, kilka zielonych i czarnych oliwek. Podsmaż chwilę, a następnie zestaw z ognia do lekkiego wystudzenia.
  • W osobnej misce rozmieszaj trzepaczką 6 dużych jajek z 2 łyżkami śmietanki kremówki 30% i połącz z podsmażonymi wcześniej składnikami.
  • Rozgrzej na patelni łyżkę masła klarowanego lub oleju do smażenia i wylej na nią przygotowaną masę. Dorzuć pokruszony ser feta, kilka kulek mozzarelli, świeże liście bazylii, oregano oraz sporo pieprzu.
  • Smaż frittatę przez 3-5 minut, aż spód nabierze złocistego koloru. Następnie wstaw patelnię do piekarnika na 10-15 minut, aby dobrze się ścięła i zarumieniła na wierzchu.
  • Danie najlepiej podawać na ciepło, ale na zimno również smakuje bardzo dobrze i jest świetnym pomysłem na śniadanie do pracy lub szkoły.

QUICHE – WYTRAWNA TARTA

Składniki:

  • brokuły
  • kukurydza
  • boczek lub bekon
  • ser camembert
  • kapary
  • 4 duże jajka
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30% lub 36%
  • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wyłóż w niej gotowe, kruche ciasto. Widelcem ponakłuwaj spód, aby lepiej się upiekło. Nakryj folią aluminiową, aby się nie zarumieniło i podpiecz wstępnie przez 10-15minut. Wyjmij z piekarnika do wystudzenia.
  • Świeże brokuły pokrój na mniejsze kawałki, odcedź kukurydzę z puszki, przygotuj kilkanaście kaparów.
  • Podsmaż pokrojony w mniejsze kawałki boczek lub bekon. Możesz zastąpić je mięsem z ugotowanego lub upieczonego wcześniej kurczaka, dobrą wędliną lub tuńczykiem w puszce.
  • Rozbełtaj trzepaczką 4 duże jajka ze słodką śmietanką 30% lub 36%. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj przygotowane składniki – bekon, brokuły, kukurydzę oraz kapary.
  • Na podpieczony wcześniej spód wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż ser camembert pokrojony w grubsze plastry lub większe kawałki.
  • Piecz quiche przez 25-30 minut, aż stężeje i nabierze złotego koloru.
  • Najlepiej podawać to danie na ciepło, ale również na zimno stanowi smaczny i wartościowy posiłek.

TRADYCYJNE ANGIELSKIE ŚNIADANIE – ENGLISH BREAKFAST

Składniki:

  • pszenny chleb
  • bekon lub boczek
  • cienkie kiełbaski
  • 4 duże jajka
  • black pudding lub kaszanka
  • pomidory
  • pieczarki
  • 1 puszka lub słoik fasolki w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

  • Na patelni podsmaż plastry bekonu lub boczku, wędliny o nazwie black pudding, którą możesz zastąpić kaszanką, różne cienkie kiełbaski (np. białe, wieprzowe, frankfurterki, koktajlowe), pieczarki oraz pomidory.
  • Podgrzej w garnku fasolkę w sosie pomidorowym.
  • Przygotuj złociste tosty z pszennego pieczywa.
  • Usmaż sadzone jajka, po dwa dla każdej osoby.
  • Zaparz herbatę lub kawę.
  • Na dużym talerzu ułóż wszystkie podsmażone lub podgrzane wcześniej składniki – 2 sadzone jajka, 2-3 plasterki boczku, 3-4 krążki black pudding lub kaszanki, 2-3 cienkie kiełbaski, 3-4 łyżki fasolki w sosie pomidorowym, 2 połówki pomidora, 2-3 łyżki pieczarek oraz 2 pszenne tosty.
  • Tradycyjne angielskie śniadanie, czyli English Breakfast, podaje się najczęściej z herbatą lub kawą.

Rozpoczęcie dnia od śniadania podanego do łóżka każdego potrafi wprawić w dobry humor. To mały gest o wielkim znaczeniu, który z pewnością doceni nasza partnerka. Czas i wysiłek włożony w przygotowanie takiego wyjątkowego i smacznego posiłku jest wart uśmiechu, który pojawi się na jej twarzy, gdy tylko odkryje naszą małą niespodziankę.