Pierwszy posiłek dnia powinien być przede wszystkim smaczny i pożywny. Wysokiej jakości składniki są pełne wartości odżywczych i dostarczają nam energii do działania. Sprawdź trzy pomysły na wyjątkowe śniadanie, którymi zaskoczysz swoją partnerkę.
Miłość do jedzenia łączy wielu ludzi, a nie ma chyba nic piękniejszego, niż pyszne śniadanie podane prosto do łóżka. Wtedy dzień staje się lepszy, a pełni energii po pożywnym posiłku mamy ochotę do działania. Dla każdego smakosza odkrywanie kuchni regionów i innych części świata jest prawdziwą pasją. Próbowanie nowych smaków i składników wywołuje autentyczną radość i ekscytację.
Przygotowując posiłek dla naszej ukochanej musimy zadbać przede wszystkim o produkty wysokiej jakości. Nawet typ jajek, rodzaj wędliny lub pomidorów może wpłynąć na walory smakowe całej potrawy, dlatego warto kupować składniki świeże i wytwarzane bez dodatku sztucznych ulepszaczy. Przedstawiamy nasze trzy sprawdzone przepisy na wyjątkowe śniadanie, które zaskoczą rano każdą kobietę.
FRITTATA – ZAPIEKANY OMLET NA WYPASIE
Składniki:
- szynka parmeńska
- młode liście szpinaku (tzw. szpinak baby)
- suszone pomidory
- oliwki zielone
- oliwki czarne
- ser feta
- mozzarella w kulkach
- 6 dużych jajek
- 2 łyżki śmietanki słodkiej 30%
- czosnek
- 2 cebule szalotki lub siedmiolatka
- pieprz
- świeża bazylia
- oregano
- olej lub klarowane masło
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę o łagodnym smaku (np. siedmiolatka, szalotka lub dymka), posiekany czosnek i świeże liście szpinaku.
- Dodaj pozostałe składniki, czyli pokrojoną szynkę parmeńską, suszone pomidory, kilka zielonych i czarnych oliwek. Podsmaż chwilę, a następnie zestaw z ognia do lekkiego wystudzenia.
- W osobnej misce rozmieszaj trzepaczką 6 dużych jajek z 2 łyżkami śmietanki kremówki 30% i połącz z podsmażonymi wcześniej składnikami.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła klarowanego lub oleju do smażenia i wylej na nią przygotowaną masę. Dorzuć pokruszony ser feta, kilka kulek mozzarelli, świeże liście bazylii, oregano oraz sporo pieprzu.
- Smaż frittatę przez 3-5 minut, aż spód nabierze złocistego koloru. Następnie wstaw patelnię do piekarnika na 10-15 minut, aby dobrze się ścięła i zarumieniła na wierzchu.
- Danie najlepiej podawać na ciepło, ale na zimno również smakuje bardzo dobrze i jest świetnym pomysłem na śniadanie do pracy lub szkoły.
QUICHE – WYTRAWNA TARTA
Składniki:
- brokuły
- kukurydza
- boczek lub bekon
- ser camembert
- kapary
- 4 duże jajka
- 300 ml śmietanki słodkiej 30% lub 36%
- 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wyłóż w niej gotowe, kruche ciasto. Widelcem ponakłuwaj spód, aby lepiej się upiekło. Nakryj folią aluminiową, aby się nie zarumieniło i podpiecz wstępnie przez 10-15minut. Wyjmij z piekarnika do wystudzenia.
- Świeże brokuły pokrój na mniejsze kawałki, odcedź kukurydzę z puszki, przygotuj kilkanaście kaparów.
- Podsmaż pokrojony w mniejsze kawałki boczek lub bekon. Możesz zastąpić je mięsem z ugotowanego lub upieczonego wcześniej kurczaka, dobrą wędliną lub tuńczykiem w puszce.
- Rozbełtaj trzepaczką 4 duże jajka ze słodką śmietanką 30% lub 36%. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj przygotowane składniki – bekon, brokuły, kukurydzę oraz kapary.
- Na podpieczony wcześniej spód wylej masę jajeczną. Na wierzchu ułóż ser camembert pokrojony w grubsze plastry lub większe kawałki.
- Piecz quiche przez 25-30 minut, aż stężeje i nabierze złotego koloru.
- Najlepiej podawać to danie na ciepło, ale również na zimno stanowi smaczny i wartościowy posiłek.
TRADYCYJNE ANGIELSKIE ŚNIADANIE – ENGLISH BREAKFAST
Składniki:
- pszenny chleb
- bekon lub boczek
- cienkie kiełbaski
- 4 duże jajka
- black pudding lub kaszanka
- pomidory
- pieczarki
- 1 puszka lub słoik fasolki w sosie pomidorowym
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż plastry bekonu lub boczku, wędliny o nazwie black pudding, którą możesz zastąpić kaszanką, różne cienkie kiełbaski (np. białe, wieprzowe, frankfurterki, koktajlowe), pieczarki oraz pomidory.
- Podgrzej w garnku fasolkę w sosie pomidorowym.
- Przygotuj złociste tosty z pszennego pieczywa.
- Usmaż sadzone jajka, po dwa dla każdej osoby.
- Zaparz herbatę lub kawę.
- Na dużym talerzu ułóż wszystkie podsmażone lub podgrzane wcześniej składniki – 2 sadzone jajka, 2-3 plasterki boczku, 3-4 krążki black pudding lub kaszanki, 2-3 cienkie kiełbaski, 3-4 łyżki fasolki w sosie pomidorowym, 2 połówki pomidora, 2-3 łyżki pieczarek oraz 2 pszenne tosty.
- Tradycyjne angielskie śniadanie, czyli English Breakfast, podaje się najczęściej z herbatą lub kawą.
Rozpoczęcie dnia od śniadania podanego do łóżka każdego potrafi wprawić w dobry humor. To mały gest o wielkim znaczeniu, który z pewnością doceni nasza partnerka. Czas i wysiłek włożony w przygotowanie takiego wyjątkowego i smacznego posiłku jest wart uśmiechu, który pojawi się na jej twarzy, gdy tylko odkryje naszą małą niespodziankę.