3 wege obiady

3 wege obiady

Wegańskie posiłki wcale nie muszą wyglądać jak karma dla gryzoni. Wiele potraw bez mięsa porządnie nasyci nasz głód, a do tego zadba o zbilansowaną dietę i dobrą kondycję. Sprawdź nasze przepisy na 3 wege obiady, które zasmakują każdemu.

Dieta wegańska z roku na rok staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Już teraz w większości restauracji w Polsce możemy bez problemu zamówić dania bez mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Wbrew powszechnej opinii, wege potrawy to nie tylko sałatki. Istnieje wiele przepisów, które mogą przypaść do gustu nawet najbardziej zajadłym mięsożercom. Oto nasze ulubione obiady, które przygotujesz w swoim domu, nawet jeśli nie jesteś wybitnym szefem kuchni.

Kotlety z boczniaków z surówką z czerwonej kapusty i kluskami śląskimi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • boczniaki 250 g
  • mąka, np. pszenna, orkiszowa
  • bułka tarta
  • woda
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • czerwona kapusta
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

KROK 1 – Wegańskie kluski śląskie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystudzenia.
  2. Dosypać 1 szklankę mąki ziemniaczanej i dokładnie zagnieść na elastyczną masę.
  3. Uformować okrągłe kluski charakteryzowaną dziurką w środku.
  4. Zagotować wodę z solą. Kluski gotować około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

KROK 2 – Surówka z czerwonej kapusty

  1. Kapustę czerwoną umyć i cienko pokroić nożem lub poszatkować na mandolinie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
  3. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Wycisnąć sok z połówki cytryny.
  5. Przygotowaną kapustę, cebulę i jabłko wymieszać z sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem do smaku.

KROK 3 – Kotlety z boczniaków

  1. Boczniaki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  2. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  3. Obtoczyć w dowolnej mące, np. pszenna, orkiszowa.
  4. Zanurzyć na chwilę w wodzie, a następnie zapanierować w wegańskiej bułce tartej.
  5. Smażyć do momentu, aż kotlety nabiorą złocistego koloru z obu stron.

KROK 4 – Kompletny posiłek

  1. Na talerzu umieścić kluski, kotlety z boczniaków oraz surówkę z czerwonej kapusty. Podawać na ciepło.
  2. Kluski według uznania można także polać wegańskim sosem pieczeniowym lub omastą z cebuli podsmażonej na oleju.

Pikantne burgery z buraka i kaszy jaglanej z frytkami z batatów i sosem czosnkowym

Składniki:

  • wegańskie bułki do burgerów
  • wegański ser żółty
  • wege majonez
  • 3 duże buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 duży pomidor
  • sałata lodowa
  • czosnek
  • pikle lub ogórki konserwowe
  • siemię lniane
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • ostry sos wegański, np. Sriracha
  • sos czosnkowy wegański, np. Develey
  • 3 duże bataty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

KROK 1 – Burgery z buraka

  1. Buraki dokładnie umyć i każdy zawinąć osobno w folię aluminiową.
  2. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
  3. W osolonej wodzie ugotować kaszę jaglaną.
  4. Po wystudzeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Dodać do masy: sól i pieprz do smaku, szczyptę chilli lub ostrej papryki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 cebulę białą pokrojoną w drobną kostkę, 1 łyżkę siemienia lnianego, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 szklankę ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10-15 minut do połączenia się składników.
  7. Burgery formować mokrymi dłońmi, aby nie przyklejały się do dłoni.
  8. Smażyć na patelni przez kilka minut z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

KROK 2 – Frytki z batatów

  1. Bataty obrać i umyć.
  2. Pokroić w paski o szerokości kciuka.
  3. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pokropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.

KROK 3 – Kompletny posiłek

  1. Wegańskie bułki do burgerów przekroić na pół. Posmarować wege majonezem i ostrym sosem, np. Sriracha.
  2. Na spodzie bułki położyć sałatę lodową, następnie kotlet z buraka i plasterek wege sera żółtego. Potem dodać krążki czerwonej cebuli, plasterek pomidora, plasterki pikli lub ogórków konserwowych oraz wegański sos czosnkowy w dowolnej kolejności.
  3. Podawać burgery razem z frytkami z batatów i sosem czosnkowym.

Papryka nadziewana ryżem i pieczarkami oraz szpinakiem i tofu

Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 300 g pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 tofu
  • 1 paczka świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • wegański ser żółty

Przygotowanie:

KROK 1 – Farsz z ryżu i pieczarek

  1. Pieczarki i cebulę obrać i pokroić drobno.
  2. Podsmażyć razem na patelni. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Wymieszać z 1 szklanką ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do farszu pokrojoną drobno natkę pietruszki.

KROK 2 – Farsz ze szpinaku i tofu

  1. Liście świeżego szpinaku umyć i pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Ząbki czosnku obrać i posiekać drobno.
  3. Podsmażyć na patelni do miękkości. Na koniec dodać tofu pokrojone w małą kostkę i smażyć razem przez 2-3 minuty.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

KROK 3 – Kompletny posiłek

  1. Papryki przekroić na pół, oczyścić w środku z pestek i dokładnie umyć.
  2. Połówki czerwonej papryki wypełnić nadzieniem z ryżu i pieczarek.
  3. Połówki żółtej papryki napełnić farszem ze szpinaku i tofu.
  4. Posypać wegańskim żółtym serem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Obiady w diecie wegańskiej mogą być równie smaczne i sycące jak potrawy z mięsa. Dostarczają naszemu organizmowi energii oraz niezbędnych mu do prawidłowego działania składników odżywczych. Tylko od naszej kreatywności zależy, jak podejdziemy do tego tematu, ponieważ istnieje wiele dań, które mogą zastąpić nawet tradycyjne, polskie przysmaki. Z pewnością wege kuchnia to coś, czemu warto przyjrzeć się bliżej.