Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Boisz się, że Twoje ulubione szaszłyki możesz jeść tylko podczas letniego grilla? Już nie musisz! Poznaj przepis na szaszłyki z kurczakiem i warzywami, które zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie… piekarnika! Jeśli na Twoim kuchennym wyposażeniu znajduje się patelnia grillowa, to również ją możesz wykorzystać do przygotowania tego dania!

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 2 cukinie,
  • 3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • kilka sztuk ogórków kiszonych,
  • sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
  2. Patyczki do nadziewania moczymy przez chwilę w wodzie, aby składniki szaszłyków bez problemów schodziły z patyka.
  3. Piersi z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, bazylią oraz oregano.
  4. Papryki kroimy w kostkę, cukinie oraz ogórki w plasterki, a cebule w piórka.
  5. Nadziewamy warzywa i kurczaka na patyczki. Polecamy, aby zaczynać oraz kończyć nadziewanie od papryk, a resztę nadziewać w dowolnej konfiguracji.
  6. Nadziane szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.