Boisz się, że Twoje ulubione szaszłyki możesz jeść tylko podczas letniego grilla? Już nie musisz! Poznaj przepis na szaszłyki z kurczakiem i warzywami, które zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie… piekarnika! Jeśli na Twoim kuchennym wyposażeniu znajduje się patelnia grillowa, to również ją możesz wykorzystać do przygotowania tego dania!
Składniki:
600 g piersi z kurczaka,
2 cukinie,
3 cebule,
2 czerwone papryki,
2 żółte papryki,
kilka sztuk ogórków kiszonych,
sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Patyczki do nadziewania moczymy przez chwilę w wodzie, aby składniki szaszłyków bez problemów schodziły z patyka.
Piersi z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, bazylią oraz oregano.
Papryki kroimy w kostkę, cukinie oraz ogórki w plasterki, a cebule w piórka.
Nadziewamy warzywa i kurczaka na patyczki. Polecamy, aby zaczynać oraz kończyć nadziewanie od papryk, a resztę nadziewać w dowolnej konfiguracji.
Nadziane szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.