Masz ochotę na przygotowanie jesiennego dania w swojej kuchni? Koniecznie musisz wypróbować kabaczka, czyli cukinię! Cukinia faszerowana mięsem mielonym to coś, co sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego, codziennego obiadu, jak i podczas spotkania ze znajomymi. Jesteśmy pewni, że tym przepisem zaskoczysz wszystkich!
Składniki:
2 cukinie,
400 g mięsa mielonego z indyka,
4 pomidory
100 g ryżu białego,
4 małe cebule,
4 ząbki czosnku,
120 g marchwi,
oliwa z oliwek,
120 g tartego żółtego sera,
sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
kilka czarnych oliwek.
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Myjemy cukinię, a następnie musimy ją przekroić wzdłuż na pół oraz wydrążyć z niej pestki.
Czosnek rozdrabniamy, cebulę kroimy w kostkę i całość chwilę podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Podczas smażenia kroimy marchew i pomidory w kostkę.
Następnie do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, miąższ z cukinii oraz pokrojoną marchewkę. Całość razem podsmażamy, a na koniec dodajemy pomidory.
Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz kurkumą, a następnie wykładamy go na wydrążone wcześniej cukinie.
Całość posypujemy żółtym serem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika na około 35 minut.
Po upieczeniu możemy posypać cukinie czarnymi oliwkami.