Jak przygotować się do grillowania?

Jak przygotować się do grillowania?

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a to idealny czas na organizację imprez plenerowych z muzyką i jedzeniem. Oto sprawdzone pomysły, jak przygotować się do grillowania, aby zaskoczyć rodzinę i znajomych. Sprawdź, czego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Słoneczna pogoda w ciągu dnia i ciepłe wieczory zachęcają do częstszej aktywności i rozrywki na świeżym powietrzu. Z tego powodu także wiele spotkań towarzyskich organizujemy latem właśnie na dworze. Impreza z grillem w gronie znajomych to prawdziwy klasyk, bez którego nie wyobrażamy sobie weekendów o tej porze roku. Warto wiedzieć, jak przygotować się do grillowania, aby zaserwować gościom smaczne dania z rusztu.

Jaki grill wybrać na ogród?

Przygotowując się do sezonu wakacyjnego nie może zabraknąć w naszych planach kupna grilla ogrodowego lub porządnego wyczyszczenia tego, który już posiadamy. Z pewnością potrzebuje on wiele troski po zeszłorocznych imprezach oraz spędzeniu jesieni i zimy w zamknięciu. Pomogą nam w tym różne specjalistyczne środki do czyszczenia, które rozprawiają się z sadzą i tłuszczem bez wysiłku, a także przywrócą rusztowi jego dawny wygląd.

Jeśli zakupy dopiero przed nami, to naprawdę mamy w czym wybierać. W sklepach znajdziemy bowiem wiele typów tych urządzeń. I to o najróżniejszych kształtach. Czekają na nas grille okrągłe, prostokątne, cylindryczne, kolumnowe, kubełkowe, wahadłowe i mnóstwo innych. Ich podział ze względu na sposób zasilania czy wykorzystywanego opału przedstawia się natomiast następująco:

  • grille węglowe
  • grille gazowe
  • grile gazowo-węglowe
  • grille elektryczne

Na co zwrócić uwagę wybierając grilla?

Dostępne modele oferują nam rozmaite funkcje (np. wędzarka), jednak to, na czym powinniśmy skupić się najbardziej, to przede wszystkim jakość wykonania samego grilla, jego stabilność oraz mobilność. Nierówny teren czy silny wiatr mogą stanowić nie lada przeszkodę w jego bezpiecznym użytkowaniu. Zwróćmy na to uwagę wybierając grilla dla siebie zwłaszcza wtedy, gdy mamy w domu małe dzieci. Również możliwość przewożenia go z miejsca na miejsca dzięki wygodnym kółkom jest sporą zaletą. W ten sposób możemy uchronić go przed nagłym deszczem czy przestawić z dala od najmłodszych uczestników grillowania.

Jakie potrawy można przygotować z grilla?

W zależności od naszych upodobań, preferencji i gustów, możemy stworzyć smakowite menu, które zachwyci podniebienia naszych gości. Bez problemu znajdziemy także wiele przepisów, które będą odpowiednie dla osób przebywających na dietach eliminacyjnych (np. bez glutenu, bez laktozy), wegetarian czy wegan. Oto najpopularniejsze dania z grilla, które królują latem na polskich imprezach:

  • kaszanka
  • kiszka ziemniaczana
  • kiełbasa
  • drób (np. skrzydełka, udka, pałki, filety z kurczaka, filet z indyka)
  • wieprzowina (np. karkówka, polędwiczki, żeberka)
  • wołowina (np. steki, polędwica, ligawa, antrykot)
  • dziczyzna (np. mięso z dzika, stek z sarny, stek z jelenia)
  • ryby (np. łosoś, pstrąg, tuńczyk)
  • owoce morza (np. przegrzebki, krewetki, homary)
  • sery (np. halloumi, camembert, oscypek)
  • warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka)
  • faszerowane pieczarki
  • śliwki w boczku
  • ziemniaczane łódeczki
  • pyra z gzikiem
  • szaszłyki
  • pieczywo czosnkowe

Jaki alkohol pasuje do dań z grilla?

Na naszych stołach podczas grillowania króluje zazwyczaj piwo. Zarówno jasne, jak i ciemne ma swoich amatorów. Dla lepszego trawienia warto jednak wybierać te mniej słodkie, które dobrze radzą sobie w towarzystwie tłustych dań (np. wieprzowina, boczek, kiełbasa). Na szczególną uwagę zasługują piwa kraftowe, których coraz więcej znajdziemy na sklepowych półkach. Ich wyjątkowy smak podkreśli jakość przygotowanych przez nas potraw i nada temu spotkaniu więcej klasy.

Do dań z grilla pasują również wina białe i czerwone, wytrawne oraz półwytrawne. Te pierwsze świetnie komponują się z drobiem, rybami i owocami morza. Polecane są zwłaszcza Chardonnay, Riesling czy Pinot Blanc. Drugie natomiast będą wspaniale uzupełniać aromaty dać z czerwonego mięsa, serów, gęsiny oraz kaczki. Warto sięgnąć po butelkę Bordeaux, Pinot Noir lub Cabernet Sauvignon.

Jakie sałatki i surówki pasują do potraw z grilla?

  • sałatka ziemniaczana
  • surówka z białej kapusty i marchewki
  • sałatka gyros
  • sałata z sosem śmietanowo-cytrynowym
  • sałatka grecka
  • surówka z selera i brzoskwini
  • sałatka caprese
  • surówka z kiszonej kapusty
  • sałatka meksykańska

Najlepsze sosy do mięsa z grilla:

  • sos czosnkowy
  • sos barbecue
  • sos miodowo-musztardowy
  • sos azjatycki słodko-kwaśny
  • sos ostry paprykowy
  • sos śmietanowo-ziołowy

Grillowanie w gronie rodziny lub przyjaciół to świetna okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu i delektowania się smakiem potraw z rusztu. Pamiętajmy o przygotowaniu dodatków, które nadadzą wspólnemu posiłkowi wyjątkowego charakteru. Zaplanowane przez nas menu powinno uwzględniać wymagania żywieniowe zaproszonych gości, aby każdy mógł znaleźć na stole coś odpowiedniego dla siebie. Na szczęście istnieje wiele przepisów na proste dania mięsne i bezmięsne, które od pierwszego kęsa zachwycą miłośników dań z grilla.