Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Składniki:

  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 200 g parmezanu
  • sos boloński
  • sos beszamelowy

Sos boloński:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g mięsa wołowego
  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 100 g surowego boczku
  • 400 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 750 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut.

Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając.

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy przez 3 minut, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i gotujemy kilka minut do momentu aż sos będzie gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem.

Lasagne pieczemy przez około godzinę do momentu złotego zarumienienia sera.

Po wyjęciu odczekujemy 10 minut. Podajemy z oliwą, grzankami i bazylią.

Smacznego!