Składniki:
- 15 płatów makaronu lasagne
- 200 g parmezanu
- sos boloński
- sos beszamelowy
Sos boloński:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 250 g mięsa wołowego
- 250 g mięsa wieprzowego
- 100 g surowego boczku
- 400 przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 750 ml mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę i marchew dokładnie myjemy, obieramy. Cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut.
Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając.
W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy przez 3 minut, ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko i gotujemy kilka minut do momentu aż sos będzie gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem.
Lasagne pieczemy przez około godzinę do momentu złotego zarumienienia sera.
Po wyjęciu odczekujemy 10 minut. Podajemy z oliwą, grzankami i bazylią.
Smacznego!