Lato to idealny czas na organizowanie grillowania w ogrodzie i wspólne spędzanie czasu z rodziną lub znajomymi przy smacznym jedzeniu. Bez względu na to, co ląduje na naszym ruszcie, nie możemy zapominać o dodatkach. Oto przepisy na letnie sałatki do grilla, które musisz wypróbować w tym roku.
Wakacje coraz bliżej, a większość z nas już ma za sobą pierwsze grillowanie w ogrodzie. Słoneczna pogoda i ciepłe wieczory zachęcają bowiem do imprezowania na świeżym powietrzu. Tegoroczne menu warto uzupełnić o dodatki, które świetnie pasują zarówno do kiełbasy czy mięsa z rusztu, ale także ryb i serów. Oto proste i sprawdzone przepisy na letnie sałatki.
SAŁATKA GRECKA
Składniki:
- sałata lodowa
- czarne oliwki
- czerwona cebula
- pomidory
- czerwona papryka
- zielony ogórek
- ser feta
- sos grecki w proszku lub własny sos (oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, oregano suszone, pieprz)
Przygotowanie:
Ser feta odsączyć z zalewy i pokroić w równe kostki. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę lodową pokroić w kwadraty, czerwoną cebulę w krążki, ogórka w grubsze plasterki, czerwoną paprykę w paski, a pomidory w ósemki. Wszystkie składniki umieścić w misce i polać sosem greckim na bazie fixu sałatkowego lub przygotować własny sos – wymieszać oliwę z oliwek z octem winnym, sokiem z cytryny, suszonym oregano i pieprzem.
SAŁATKA CAPRESE
Składniki:
- ser mozzarella
- pomidory
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- oregano suszone
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić w grubsze plastry. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i również pociąć na równe plasterki. Układamy składniki na talerzu w formie okręgu, kładąc kolejno obok siebie plasterek pomidora, mozzarelli i liść świeżej bazylii. Tak powstałą kompozycję polewamy oliwą z oliwek wysokiej jakości, posypujemy suszonym oregano oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
SAŁATKA WŁOSKA
Składniki:
- mix sałat (np. lodowa, rukola, roszponka, cykoria, endywia)
- pomidorki koktajlowe
- zielony ogórek
- ser mozzarella
- oliwki zielone
- oliwki czarne
- sos włoski lub winegret francuski w proszku
Przygotowanie:
Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić równe kostki. Warzywa umyć. Umieścić w misce mix sałat, pokrojone w plasterki zielone ogórki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki zielone i czarne. Na wierzch ułożyć kostki mozzarelli i polać wszystko sosem włoskim lub francuskim winegretem na bazie fixu. Można także przygotować własny sos z oliwy z oliwek, octu winnego, oregano, czosnku, soli i pieprzu.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- ziemniaki
- wędzony boczek
- ogórki kiszone
- ogórki konserwowe
- czerwona cebula
- koperek
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Wędzony boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na patelni. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Czerwoną cebulę, ogórki kiszone i konserwowe pokroić w małe kawałki. Poszatkować koperek i szczypiorek. Jogurt naturalny, majonez i musztardę wymieszać razem. Przyprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki sałatki z tak powstałym sosem i porządnie wymieszać.
SAŁATKA GYROS
Składniki:
- kapusta pekińska
- czerwona cebula
- keczup pikantny
- majonez
- przyprawa do gyrosa
- filet z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- fasola czerwona w puszce
- ogórek konserwowy
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, wyczyścić, pokroić w kostki i zamarynować w przyprawie do gyrosa. Usmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Ułożyć mięso na dnie dużej miski i posypać pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulą. Polać tę warstwę sałatki pikantnym keczupem. Na to położyć pokrojone w mniejsze kawałki ogórki konserwowe oraz odsączoną wcześniej z wody czerwoną fasolę. Przykryć wszystko grubszą warstwą majonezu. Na wierzch sałatki ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską.
SAŁATKA HAWAJSKA
Składniki:
- ryż
- ananas w puszce
- kukurydza w puszce
- słoik selera w zalewie
- filet z kurczaka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka umyć i wyczyścić. Ugotować w bulionie warzywnym lub osolonej wodzie. Pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki pozostawić do wystudzenia. Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy, ananasa pokroić w małe kawałki. Drobno poszatkować świeżą natkę pietruszki. Połączyć z przygotowanym wcześniej ryżem i kurczakiem. Dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku.
SAŁATKA Z ZIELONYM OGÓRKIEM I MAKARONEM ORZO
Składniki:
- makaron orzo (makaron w kształcie ryżu)
- zielony ogórek
- zielona papryka
- majonez
- koperek
- filet z kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć i wyczyścić. Ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Makaron typu ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki przestudzić. Do miski wrzucić pokrojone w drobną kostkę zielone ogórki (razem ze skórką), zieloną paprykę, kurczaka i makaron. Dodać posiekany koperek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sezon wakacyjny obfituje w okazje do spędzania czasu wolnego w gronie rodziny lub znajomych. Wielu z nas organizuje wtedy imprezy na świeżym powietrzu, podczas których raczymy nasze podniebienia przysmakami z rusztu. Warto jednak uzupełnić nasze menu o letnie sałatki do grilla, które idealnie pasują zarówno do kiełbas, jak i różnych mięs. Są proste do zrobienia, dlatego bez problemu poradzi sobie z nimi nawet początkujący w kuchni facet.