Przepisy na letnie sałatki do grilla

Przepisy na letnie sałatki do grilla

Lato to idealny czas na organizowanie grillowania w ogrodzie i wspólne spędzanie czasu z rodziną lub znajomymi przy smacznym jedzeniu. Bez względu na to, co ląduje na naszym ruszcie, nie możemy zapominać o dodatkach. Oto przepisy na letnie sałatki do grilla, które musisz wypróbować w tym roku.

Wakacje coraz bliżej, a większość z nas już ma za sobą pierwsze grillowanie w ogrodzie. Słoneczna pogoda i ciepłe wieczory zachęcają bowiem do imprezowania na świeżym powietrzu. Tegoroczne menu warto uzupełnić o dodatki, które świetnie pasują zarówno do kiełbasy czy mięsa z rusztu, ale także ryb i serów. Oto proste i sprawdzone przepisy na letnie sałatki.

SAŁATKA GRECKA

Składniki:

  • sałata lodowa
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • pomidory
  • czerwona papryka
  • zielony ogórek
  • ser feta
  • sos grecki w proszku lub własny sos (oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, oregano suszone, pieprz)

Przygotowanie:

Ser feta odsączyć z zalewy i pokroić w równe kostki. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Sałatę lodową pokroić w kwadraty, czerwoną cebulę w krążki, ogórka w grubsze plasterki, czerwoną paprykę w paski, a pomidory w ósemki. Wszystkie składniki umieścić w misce i polać sosem greckim na bazie fixu sałatkowego lub przygotować własny sos – wymieszać oliwę z oliwek z octem winnym, sokiem z cytryny, suszonym oregano i pieprzem.

SAŁATKA CAPRESE

Składniki:

  • ser mozzarella
  • pomidory
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyć i pokroić w grubsze plastry. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i również pociąć na równe plasterki. Układamy składniki na talerzu w formie okręgu, kładąc kolejno obok siebie plasterek pomidora, mozzarelli i liść świeżej bazylii. Tak powstałą kompozycję polewamy oliwą z oliwek wysokiej jakości, posypujemy suszonym oregano oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

SAŁATKA WŁOSKA

Składniki:

  • mix sałat (np. lodowa, rukola, roszponka, cykoria, endywia)
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek
  • ser mozzarella
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • sos włoski lub winegret francuski w proszku

Przygotowanie:

Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić równe kostki. Warzywa umyć. Umieścić w misce mix sałat, pokrojone w plasterki zielone ogórki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki zielone i czarne. Na wierzch ułożyć kostki mozzarelli i polać wszystko sosem włoskim lub francuskim winegretem na bazie fixu. Można także przygotować własny sos z oliwy z oliwek, octu winnego, oregano, czosnku, soli i pieprzu. 

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • ziemniaki
  • wędzony boczek
  • ogórki kiszone
  • ogórki konserwowe
  • czerwona cebula
  • koperek
  • szczypiorek
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Wędzony boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na patelni. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Czerwoną cebulę, ogórki kiszone i konserwowe pokroić w małe kawałki. Poszatkować koperek i szczypiorek. Jogurt naturalny, majonez i musztardę wymieszać razem. Przyprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki sałatki z tak powstałym sosem i porządnie wymieszać.

SAŁATKA GYROS

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • czerwona cebula
  • keczup pikantny
  • majonez
  • przyprawa do gyrosa
  • filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • fasola czerwona w puszce
  • ogórek konserwowy

Przygotowanie:

Kurczaka umyć, wyczyścić, pokroić w kostki i zamarynować w przyprawie do gyrosa. Usmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Ułożyć mięso na dnie dużej miski i posypać pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulą. Polać tę warstwę sałatki pikantnym keczupem. Na to położyć pokrojone w mniejsze kawałki ogórki konserwowe oraz odsączoną wcześniej z wody czerwoną fasolę. Przykryć wszystko grubszą warstwą majonezu. Na wierzch sałatki ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską.

SAŁATKA HAWAJSKA

Składniki:

  • ryż
  • ananas w puszce
  • kukurydza w puszce
  • słoik selera w zalewie
  • filet z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka umyć i wyczyścić. Ugotować w bulionie warzywnym lub osolonej wodzie. Pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki pozostawić do wystudzenia. Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy, ananasa pokroić w małe kawałki. Drobno poszatkować świeżą natkę pietruszki. Połączyć z przygotowanym wcześniej ryżem i kurczakiem. Dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku.

SAŁATKA Z ZIELONYM OGÓRKIEM I MAKARONEM ORZO

Składniki:

  • makaron orzo (makaron w kształcie ryżu)
  • zielony ogórek
  • zielona papryka
  • majonez
  • koperek
  • filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Filet z kurczaka umyć i wyczyścić. Ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Makaron typu ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki przestudzić. Do miski wrzucić pokrojone w drobną kostkę zielone ogórki (razem ze skórką), zieloną paprykę, kurczaka i makaron. Dodać posiekany koperek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Sezon wakacyjny obfituje w okazje do spędzania czasu wolnego w gronie rodziny lub znajomych. Wielu z nas organizuje wtedy imprezy na świeżym powietrzu, podczas których raczymy nasze podniebienia przysmakami z rusztu. Warto jednak uzupełnić nasze menu o letnie sałatki do grilla, które idealnie pasują zarówno do kiełbas, jak i różnych mięs. Są proste do zrobienia, dlatego bez problemu poradzi sobie z nimi nawet początkujący w kuchni facet.