Whisky – co warto wiedzieć

Whisky – co warto wiedzieć

Fot. Joshua Rappeneker / Flickr.com

Rodzaje
Single Malt to whisky pochodząca z jednej destylarni, która najczęściej jest podstawą smakową whisky mieszanej (Blended), solo jest jednak droższa i bardziej ceniona przez koneserów. Blended Malt, Pure Malt lub Vatted Malt to alkohol pochodzący z mieszanek słodowych różnych destylarni. Whisky Grain produkowana jest na masową skalę w przemysłowych alembikach z różnych gatunków zbóż i stanowi główny składnik Blended, zaś Sipping (Tennesee Whiskey) to nazwa zarezerwowana dla alkoholu powstałego z mieszanki kukurydzy, żyta, pszenicy i słodu jęczmiennego, destylowanego w stanie Tennessee i filtrowanego na węglu drzewnym z klonu cukrowego. Najpopularniejszym przedstawicielem tego gatunku jest Jack Daniel’s. Single Cask (lub Single Barrel) to z kolei najdroższa, najrzadsza i najbardziej ceniona whisky – musi pochodzić z jednej beczki, jednej wytwórni i jednego destylatu. Najpopularniejszy rodzaj, Blended, powstaje w wyniku połączenia od kilku do kilkudziesięciu gatunków typu Single-Malt z około 70% whisky zbożowej (Grain). Im wyższy procentowo udział Single-Malt w stosunku do Grain, tym droższy i lepszy trunek. Bourbon to z kolei odmiana amerykańskiej whisky o określonym procentowym udziale kukurydzy w słodzie oraz konieczności leżakowania minimum 2 lata w stanie Kentucky (destylacja musi natomiast odbywać się na terenie Stanów Zjednoczonych). Najpopularniejszą marką bourbona jest Jim Beam.

Sposoby serwowania
Obiegowa opinia głosi, że whisky najlepiej smakuje z whisky. Najpopularniejszym sposobem serwowania alkoholu jest „whisky on the rocks”, czyli na kostkach lodu. Podaje się ją także lekko rozcieńczoną wodą lub colą (co budzi jednak oburzenie koneserów trunku). Whisky stanowi także składnik popularnych coctaili (Manhattan, Old Fashioned, Whiskey Sour, Rusty Nail i wielu innych). Ważne jest, by alkohol podawać dobrze schłodzony (do około 16 stopni Celsjusza) oraz w odpowiednim szkle – niskiej, szerokiej szklance o mocnej podstawie. W sprzedaży są także specjalne kamienne kostki do whisky, które chłodzą alkohol, nie rozcieńczając go.