ZDROWE PRZEKĄSKI DO PIWA

ZDROWE PRZEKĄSKI DO PIWA

Fot. Menmagazine

Tosty – Ich przygotowanie to prosta sprawa – wystarczy toster, chleb tostowy, ser w plastrach i ewentualnie szynka. Do tostów można zrobić domowy sos czosnkowy, którego przygotowanie również nie stworzy kłopotów. Przepis na sos czosnkowy to: trzy łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, ząbek czosnku i sól do smaku. Wszystko blendujemy, ewentualnie doprawiamy oregano.

Zdrowe chipsy z warzyw – Najlepiej sprawdzają się tutaj marchewki i buraki. Warzywa kroimy w cienkie plastry i marynujemy w trzech łyżkach oliwy z dodatkiem przypraw (soli i ziół prowansalskich). Pieczemy w 180 stopniach przez kilkanaście minut. Takie chipsy dobrze smakują zarówno z ketchupem jak i sosem czosnkowym.

Uwaga: do piwa nie polecamy natomiast owoców, gdyż mogą spowodować perturbacje żołądkowe.